A magyar emberek egészsége, élete és biztonsága legyen fontos augusztus 20-án és 22-én is!

A magyar emberek egészsége, élete és biztonsága legyen fontos augusztus 20-án és 22-én is!

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is - jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

Kérjük Magyarország Kormányat, amennyiben továbbra is a magyar emberek egészsége, élete és biztonsága a legfontosabb, akkor ez vonatkozzon augusztus 22-re is.
Aki egyetért, adja tovább.

Origo cikke:

Karácsony Gergely örül, hogy elmarad az augusztus 20-i ünnepség, de a Pride-ot megtarthatják

Egyes információk szerint a törvényeket kijátszva megtartható lesz a Pride, a meleg büszkeséget hirdető programsorozat. A kormány csütörtök délelőtt a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében lemondta a Szent István napjához köthető állami programsorozatot és a hagyományos tűzijátékot. A bejelentést Karácsony Gergely főpolgármester is üdvözölte. Mindezek után kézenfekvő döntés lenne, hogy a főpolgármester arra kérné az augusztusra tervezett Pride szervezőit, hogy ők is kövessék a kormány előremutató, biztonságra törekvő példáját és vegyék komolyan a járványügyi kockázatot - írja a Magyar Nemzet.

Sajtóhírek szerint a koronavírus-járvány ellenére is megtartanák a 25. jubileumi Pride-ot. A Vadhajtások.hu azt írja:
a szervezők próbálják kijátszani a törvényeket, azon az állásponton vannak, hogy mivel ötszáz fős rendezvény engedélyezett, ezért több helyszínen zajlanak majd a programok, és több napon keresztül tarthat a felvonulás.

A 25. jubileumi Pride-programsorozatot idén tíznaposra tervezték, a fő attrakció az augusztus 22-i felvonulás, majd egy nagyszabású after party lenne este tíz órától a Budapest Parkban. Másnap egy margitszigeti piknikkel zárulna a programsorozat. Mindez több ezer embert vonz, a jelenlegi jogszabályok értelmében tehát ebben a formában nem megtartható.

A Magyar Nemzet több Pride-hoz köthető szervezetet is felkeresett. Radványi Viktóriát, a Pride főszervezőjét e-mailben, közösségi oldalon próbálták elérni, eddig sikertelenül. Dombos Tamás, a Magyar LMBT Szövetség projektkoordinátora a lapnak azt mondta, hogy nincs rálátása a Pride szervezésére.

A kijelentés azért is érdekes, mert az általa képviselt szövetség egyik tagszervezete a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány. Nehezen elképzelhető, hogy a több ügyben együtt dolgozó Radványi és Dombos a bejelentés után nem egyeztetett egymással, hiszen az LMBT Szövetség több előadása érinti a Pride-programsorozatot, továbbá szorosan egymással kapcsolatban álló, közös ügyekért küzdő szervezetekről van szó.

Karácsony Gergely nem kéri a Pride elhalasztását
Karácsony Gergely közösségi oldalán azt írta, örül, hogy idén elmaradnak az államalapításhoz és Szent István napjához köthető programok.

A Magyar Nemzet felkereste a főváros sajtóirodáját is, hogy megtudják: a főpolgármester a szívéhez közelálló rendezvényekkel kapcsolatban is fenntartja-e a szigorú járványügyi álláspontját, és arra kéri-e a Pride szervezőit, hogy mondják le ők is a nagy tömeget vonzó programsorozatukat a koronavírus-járvány terjedésének a visszaszorításának érdekében. A fővárostól reagálás eddig nem érkezett, amennyiben megérkezik Karácsony Gergely főpolgármester válasza, megírjuk.

Karácsony Gergely főpolgármesterről köztudott, hogy a Pride támogatója, a programsorozat nyitóbeszédének megtartását is elvállalta.

Karácsony több Pride-felvonuláson is részt vett, és Zugló polgármestereként, elsőként az országban szivárványos zászlót tűzött ki a polgármesteri hivatal épületére a tavalyi Pride hónapjában.

A Magyar Nemzet korábban arról is beszámolt, hogy feljelentést tett az idei Pride miatt a Szent Korona Rádió, mert a rendezvény logójában a koronát az LMBTQ-közösség szivárványával ábrázolják. A rádió korábbi közleménye szerint az ábrázolás provokáció, „a szakrális, keresztény Szent Koronát ezzel jelképezni a Szent Korona súlyos meggyalázása". Hangsúlyozták, a Büntető Törvénykönyv vonatkozó passzusai szerint „aki nagy nyilvánosság előtt Magyarország himnuszát, zászlaját, címerét vagy a Szent Koronát sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő". Mivel a rendezvény honlapján a Szent Koronát a Pride jelképével, a szivárvánnyal ábrázolják, ezért az a szakrális, keresztény Szent Korona súlyos meggyalázása.

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20200717-a-pride-szervezoi-a-torvenyeket-kijatszva-megtartjak-a-budapest-prideot.html
https://www.facebook.com/…/1015009880113…/10159935823554307/

Címkék: Vélemény 

Kapcsolódó