A vizitdíj és a kórházi napidíj értelmetlenségéről számokban

Gyurcsányék "innovációja" a szegényeknek fájt, a rendszer hibáit és a források hiányát nem oldotta meg

A vizitdíj és a kórházi napidíj értelmetlenségéről számokban

Nem árt néha megemlékeznünk a balliberálisok tetteiről, nehogy a feledés homályába merüljenek. Nemrégiben szóba került a balliberálisok által 13 éve bevezetett és nagyjából 1 évet megélt vizitdíj és kórházi napidíj. Alapértelmezés szerint 300 forintot jelentett alkalmanként, míg bizonyos ellátások esetében 600, illetve 1000 forintot. Ezt a rendszert a Fidesz népszavazásának eredménye törölte el. Ebben a posztban számszerűsítünk és arányosítunk, hogy lássuk mekkora baromság volt ez a pénzszedés 2007-2008 tájékán.

10 hónap alatt 21,7 milliárd forint bevételt hozott ez az „innováció”, így éves viszonylatban 26 milliárdról beszélhetünk kerekítve.

Egy év alatt 77 milliárdos spórolással számolhatunk arányosítva, ha 10 hónapra 64 milliárd jut. Spóroltak az aktív és a krónikus betegek ellátásán, ugyanis sokan nem mentek orvoshoz. Ezt lehetett úgy magyarázni, hogy az indokolatlan orvos-beteg kontaktusok nem történtek meg, azonban egy kontaktus indokoltsága mindig utóbb derül csak ki. Csökkent a gyógyszerforgalom 15 milliárddal 10 hónap alatt, azaz akkor lehet, hogy mégis indokolt lett volna a legtöbb elmaradt orvoslátogatás, mert a semmire csak ritkán írnak fel gyógyszert. További érvek és ellenérvek a 2008-ban még nem megkattant Index cikkében olvashatók.

A grafikonon szemléltetjük, hogy a 2007-es költségvetés 1854 milliárd forintos egészségügyi kiadási összegéhez képest a 26 milliárdos bevétel, illetve az így elért (kétséges eredményű) megtakarítással együtt számolt 103 milliárd forint is elenyésző volt.

Hogy liberális olvasóink is tudjanak mihez viszonyítani, a grafikonra feltettük a 10 év alatt stadionra költött 330 milliárdot is, illetve a 2018-as egészségügyi kiadásokat. Így még ők is beláthatják, hogy milyen eszement kormányzást produkáltak a balliberálisok ezen a téren is.

Forrás:
https://index.hu/belfold/tevzt349/
https://szamokadatok.hu/Post/1463/Egeszsegugyi_berfejlesztes_praxisok
https://mfor.hu/cikkek/makro/A_nepszavazas_tetje_mintegy_otvenmilliard_forint_evente.html
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_fec001a.html
https://szamokadatok.hu/Post/899/A_stadionozas_avagy_az_evtized_demagogiaja

Címkék: Baloldali rombolás  Egészségügy 

Kapcsolódó