A támogatás házhoz jön: Falusi CSOK és a Magyar Falu Program eredményei, lehetőségei

(videók a cikk végén)

A támogatás házhoz jön: Falusi CSOK és a Magyar Falu Program eredményei, lehetőségei

Több mint 5000 nyertes pályázat a Magyar Falu Program keretein belül, több mint 10000 családi ház újul meg vagy épül a Falusi CSOK keretein belül. Ezek a számok! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Magyarország Kormánya soha nem látott mértékben támogatja a kistelepüléseket és a vidéken élő családokat, hiszen ez az a terület, amiről a balliberális kormányok méltatlan módon megfeledkeztek, a falvakat és a vidéki embereket magukra hagyták a problémáikkal, az iskolájukat bezárták, a vonatközlekedést megszüntették, a közút-hálózatot hagyták leromlani, munkahelyteremtésre pedig nem is gondoltak.

Ezzel szemben jelenleg a kormány nagy hangsúlyt fektet a vidéki emberek életszínvonalának növelésére. Párhuzamosan elérhető a Falusi CSOK és a Magyar Falu Program is. Az első a családok otthonteremtését támogatja, az utóbbi az 5000 fő alatti települések útfejlesztéseit, óvodafelújításait, falugondnoki busz beszerzését, játszóterek, közösségi épületek, orvosi rendelők felújítását és építését.

A Magyar falu programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök, az első programelemek 2019 elején indultak el. A Magyar Falu Program első ütemében, 2019-ig 10000 pályázat érkezett be, ebből
5000 volt a nyertes pályázatok száma
1000 közösségi tér épült vagy újult meg,
több száz orvosi rendelő és szolgálati lakás épült vagy újult meg,
870 óvoda épült vagy újult meg,
330 falugondnoki busz beszerzésére került sor,
„Óvoda udvar” 649 db nyertes pályázat volt
„Temető fejlesztése” - 315 pályázat zárult sikeresen.
A Magyar Falu Program keretében az 5000 lélekszám alatti települések 76 százaléka, azaz 2887 település jutott több mint 45 milliárd forint fejlesztési forráshoz.

Idén, 2020-ban is folytatódik a program.
Tavalyhoz képest nagyjából ugyanannyi, több mint 11 ezer pályázat érkezhet be idén az önkormányzatoktól a Magyar falu program pályázati rendszerébe.
Ebben az évben eddig tíz pályázati kiírás jelent meg. Többnek nyár közepén lesz az utolsó beadási határideje, így még van lehetőségük pályázni a helyhatóságoknak. Konkrétan ezek a lehetőségek állnak rendelkezésre:

Orvosi szolgálati lakás,
Orvosi rendelő,
Orvosi eszköz,
Önkormányzati út és hídépítés, felújítás
Önkormányzati járdaépítés, felújítás anyagtámogatása
Egyházi közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás
Közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás
Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése
Közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzés
Tanya és falugondnoki buszok beszerzése

A rendkívül komplex program a magyar kistelepüléseken tapasztalható népességcsökkenésre ad választ a falusi csok, az önkormányzati mellékút-felújítási és a helyi életminőség javítását célzó alprogramjaival. Az út- és járdafejlesztési kiírások rendkívül népszerűek voltak a pályázók körében, a támogatások segítségével több mint 10 milliárd forint értékben, mintegy nyolcszáz községben kezdődhetnek el vagy zajlanak az ilyen jellegű munkálatok.

A jövő évi költségvetésben is nagyon jelentős, az ideivel nagyjából megegyező pénzösszeg áll rendelkezésre a Magyar falu program végrehajtására, a kabinet a pályázatok tekintetében pedig az ideihez hasonló eredményességre számítanak.

Falusi CSOK:
Szárnyal a falusi CSOK: ezek a megyék a magyar családok kedvencei

Rendkívül népszerű a falusi csok, egyre többen élnek a támogatási lehetőséggel: május végéig 10 229 család nyújtott be támogatási kérelmet több mint 54 milliárd forint értékben.
A program első évének tapasztalatait értékelve Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy rendkívül népszerű a falusi csok, a családok élnek a támogatási lehetőséggel. Gyopáros Alpár kiemelte: egész Európában nincs még egy ilyen támogatási rendszer, "egyedülálló és példaértékű" a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) konstrukciója.

Ismertette: május végéig 10 229 család nyújtott be támogatási kérelmet több mint 54 milliárd forint értékben. Területileg meglehetősen kiegyenlített az igénylések száma, ugyanakkor a listából "felfelé" kiemelkedik Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Heves és Nógrád megye, ahol sok a kistelepülés.

A támogatási célokat nézve is nagyjából kiegyenlített a kép: az igénylők 52 százaléka ingatlanvásárláshoz, korszerűsítéshez, 48 százalékuk a meglévő otthon bővítésére kívánja felhasználni a pénzt.Kitért arra is, hogy leginkább azok a családok kérték a támogatást, ahol már három gyermek van, illetve ennyit szeretnének. Ez a kérelmezők hatvan százalékát teszi ki. Az igénylők 38 százaléka kétgyermekes vagy második gyermeket vállaló család.

A családok használt ingatlan vásárlásához, korszerűsítéséhez - kombinált támogatás esetében - 7,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényeltek, a meglévő otthon korszerűsítése esetén pedig 2,6 millió forintot kértek átlagosan. Gyopáros Alpár felidézte: a falusi csokról szóló szabályozás 2019. július 1-jén lépett életbe, és egy évvel ezelőtt ezekben a napokban küldték be a családok a pénzintézetekhez az első támogatási kérelmeket.

A kormánybiztos elmondta: a falusi csok nem az egész ország területén igényelhető otthonteremtési támogatási forma, a kormányrendelet alapján 2486 magyarországi településen kérhető. Ezek azok az 5000 fő alatti települések, amelyeken a rendelet megjelenése előtti évtizedekben tartósan csökkenő volt a lélekszám.

Forrás:
https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/jovore-tovabb-bovul-a-magyar-falu-program-2355848/
https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/ujabb-964-kistelepulesi-fejlesztes-indul-a-magyar-falu-program-kereteben
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/sikeres-a-magyar-falu-program-2503231
https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2020/07/06/szarnyal-a-falusi-csok-ezek-a-megyek-a-magyar-csaladok-kedvencei
https://internet.kozut.hu/magyar-falu-program/
https://www.youtube.com/watch?v=Qwh7vbzQeiM
https://www.youtube.com/watch?v=O04luccJW4Y
https://www.youtube.com/watch?v=1fuvHc3xrME
https://www.youtube.com/watch?v=SMasZCEPBKo

Címkék: Család  Fejlődés  Vidékfejlesztés 

Kapcsolódó