A baloldali tengely közel egy éves teljesítménye: Számok Pest Megye cikke a 3 "visszavett" városból

A baloldali tengely közel egy éves teljesítménye: Számok Pest Megye cikke a 3 "visszavett" városból

Októberben hármas baloldali tengely alakult ki Pest-megyében: Balogh Csaba (Göd), Juhász Béla (Sződliget) és Matkovich Ilona (Vác) polgármesterek megválasztásával. Idézzük fel az elmúlt háromnegyed év teljesítményét, van mire emlékezni.

Hölgyeké az elsőbbség, meg hát Matkovich Ilona a befutó ebben a listában.

‼️1. A szájzár-rendelet
A Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP által is támogatott Matkovich Ilona december 12-én, első polgármesteri utasításában előírta, hogy az önkormányzati cégek, illetve az azzal kapcsolatban álló vállalkozások dolgozói csak az ő előzetes írásbeli engedélyével nyilatkozhatnak és jelenthetnek meg az önkormányzatot és társaságait érintő bírálatokat. (Facebook posztokat is!) Az első polgármesteri rendelet mindig szimbolikus, Matkovich Ilona meg sem próbálta eltitkolni szándékait.
Az utasítás szövege nem a valótlan közléseket szankcionálja, hanem az önkormányzatra nézve hátrányosakat. (A szöveg nem a polgári jogban bevett „olyan valótlan közlés” szóhasználatot használja, hanem csak simán az „olyan közlés” szófordulatot „valótlan” nélkül.) Tehát hazudni szabad, ha az a városházát dicséri, de az igazat elmondani tilos, ha az a hatalomban levőket sérti. Ez ma a balliberális demokrácia és szólásszabadság felfogás.
De nézzük a dolog gyakorlati oldalát. Az utasítás szerint a kérelmeket közvetlenül a polgármesternek kell benyújtani és közvetlenül ő dönt róluk. Előzetesen, írásban kiadott engedéllyel. Elképzelhető az, hogy a munkaidejének jó részét azzal töltse egy polgármester, hogy az önkormányzati társaságok munkavállalóinak, megbízottainak, vállalkozóinak facebook, instagram és twitter üzeneteit nézi át előzetesen? Tényleg a cenzúrázás a legfontosabb feladata egy városi polgármesternek?

Forrás:
1. https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200114-a-vaci-szajzar-rendelet-az-ombudsmanhoz-kerul
2. http://www.vaconline.hu/2019/12/14/vaci-szajzar-rendelet-a-facebook-posztolast-is-elozetes-polgarmesteri-irasbeli-engedelyhez-kotottek/

‼️2. A visszaadott sportcsarnok
Nem elég, hogy a politikusi fizetések megemelésével kezdte polgármesteri pályafutását, egy izmos "stadionozás" kíséretében visszaadta a kormánynak a többfunkciós rendezvénycsarnok 5 milliárd forintos fejlesztési támogatását. Matkovich Ilona azzal a gyermeteg és hamis érvvel magyarázta a furcsa döntést, hogy Vácnak másra kell költenie az 5 milliárd Forintot. A városvezető ezt nem gondolhatta komolyan, hiszen ez egy célzott támogatás volt, amit csak a sportcsarnok építésére lehetett fordítani.
Vác tehát elmulasztotta a lehetőséget, helyette Balassagyarmat jobboldali polgármestere lobbizni kezdett a sportcsarnok megépítéséért. Ez a különbség a két oldal között, amit a váciak viszonylag hamar saját bőrükön érezhettek meg.

Forrás:
1.https://www.facebook.com/…/a.1040257578159…/118199489731945/
2. https://pestisracok.hu/milliardos-vagyonvesztes-az-ellenzeki-vezetesu-vacon/

‼️3. A Dunakanyar-színház botránya
Kis Domonkos Márk színházigazgató vezetése alatt a Váci Dunakanyar Színház épülete kívül-belül megújult, korábban soha nem tapasztalt látogatottsági adatokat ért el az intézmény, számos saját előadást és feldolgozást vittek színpadra, vendégtársulatokkal közösen szerepeltek, sőt, tavaly elhoztak több nemzetközi díjat is, Bresztben, a Belaya Vezha Nemzetközi Színházi Fesztivál fődíját is elnyerték, az igazgató pedig 2019-ben Jászai Mari-díjat kapott. Felmerül hát a kérdés: akkor mégis mi volt a baja Matkovichéknak a színház vezetésével, ha szakmailag ennyire kiemelkedőek voltak? A válasz egyszerű, és egyben elszomorító: politikailag nem felelt meg nekik Kis Domonkos Márk személye, hiába vitte sikerre a város kulturális életét.

A sok hónapos csatározásuk pedig sajnos eredményre jutott, a színházat nem Kis Domonkos Márk igazgatja már. A városvezetés olyannyira ellehetetlenítette az igazgató munkáját, és olyan sokhónapos hadjáratot indított ellene, amely arra sarkallta Kis Domonkos Márkot, hogy minél előbb véget vessen a méltatlan helyzetnek és közös megegyezéssel távozzon. Akkor is, ha így elesik attól a 12 havi távolléti díjtól, amely járt volna neki, ha Matkovichék indokolás nélkül egyszer csak elküldik, ugyanis 2022-ig tartó megbízatásából még több mint 1 év lett volna hátra.

Emlékszünk, Matkovich azzal kezdte, hogy a színház költségvetését húzta szorosra, majd miután erről a színházigazgató beszélt a sajtóban, a polgármester asszony azzal a „demokratikus” lépéssel válaszolt, hogy bevezette az azóta országosan is hírhedté vált „szájzár-rendeletét”, miszerint senki nem nyilatkozhat olyat, amit ő maga ne hagyna jóvá. De ezek még csak azok az ügyek, amik a nyilvánosság előtt zajlottak. A fenti idézetből is láthatjuk, a színfalak mögött azonban még ennél is durvább erőpolitika folyt.

A színház dolgozói válaszként egyként álltak az igazgató mellé, a váltás után az alkalmazottak 80%-a nyújtotta be felmondását.

Forrás:
1. http://www.vaconline.hu/2020/03/02/az-uj-varosvezetes-hatalomba-kerulesevel-azonnal-hadat-uzent-a-dunakanyar-szinhaznak/

‼️4. Adóemelések, új adónemek
Miután a városvezetés visszaadott a kormánynak 5 milliárd forint fejlesztési forrást, megemelte az alpolgármesterek számát, megháromszorozta a politikusok első bizottsági tagságért járó tiszteletdíját, meghatszorozta a politikusok második bizottsági tagságért járó tiszteletdíját, egymillió forint fölött megállapította polgármester bérét és költségtérítését, nos ezek után rájött, hogy a takarékos gazdálkodásra hivatkozással brutális lakossági és vállalkozói adó- és díjemelésekre van szükség.
A tervek kapkodva és teljes titokban készültek, semmi se lett a kampányban hirdetett átlátható működésből és civil konzultációból. A sebtében összedobott adóemelések egyaránt terhelik a váci vállalkozásokat és a lakosságot.
1. Emelkedett a kereskedők építményadója 50%-kal: négyzetméterenkénti 600,- forintról 900,- forintra,
2. Emelkedett az ipari vállalatok építményadója 30%-kal: négyzetméterenkénti 600,- forintról 800,- forintra,
3. Új adónemet, a telekadót vezetett be Vác: négyzetméterenként 200,- forint, mely a törvényi maximum a cégek belterületi nem beépített telkeire,
4. Bevezetésre került a váci reklámadó: négyzetméterenként 8.000,- Ft,
5. Közterület használati díjak emelése 10%-kal

Forrás:
1. http://www.vaconline.hu/2019/12/05/uj-balliberalis-vaci-varosvezetes-adoemeles-adoemeles-adoemeles/
2. http://www.vaconline.hu/2019/11/26/visszatert-a-baloldal-ujra-forog-a-regi-lemez-adoemelesek-uj-ado-lakossagi-megszoritasok/

‼️5. Strandbelépők árának megemelése
Ahogyan korábban is beszámoltunk róla, a váci vezetés az emberek hétköznapjait is nehezíteni tudta az elmúlt közel egy évben. A strandbelépők, bérletek, oktatási díjak mind emelkedtek.
Eltörölték a testvérkedvezményt és megemelték az úszásoktatás és a táborok díját is.
A legdrasztikusabb emelkedés a bérleteknél tapasztalható: a felnőtt 10 alkalmas bérlet 46 %-kal, a gyermek, diák, nyugdíjas havi, reggeli úszóbérlet 43 %-kal emelkedett.

Forrás: 1. http://www.vaconline.hu/2020/06/23/a-vaci-strandfurdo-nyari-belepo-es-berlet-arainak-emelkedese/

Matkovich Ilona rengeteg botrányt vitt véghez eddigi rövid működése alatt, csak a töredékéről írtunk fentebb. Volt még felesleges, örökségvédelmi szabályokat megszegő Városháza felújítás 1 milliárd Forintért, kilakoltatások, járvány alatti alkalmazotti bérek 0 Forintra csökkentése, továbbá például a járvány alatt cserélte le egyszemélyi döntésével Matkovich a kukaholding addigi vezetőjét is. Arról sem feledkezhetünk meg, amikor Matkovich rátámadt a váci kézilabdacsapatra a járvány idején, az ügy kis híján rosszul végződött. Vácon a közterek elhanyagoltak, mindent összevetve, távol van még az a bizonyos osztrák kisváros.

Haladunk dél felé, következzen a már mindenhol megfordult Juhász Béla!

-\-\-
Juhász már harmadjára került megválasztásra az 5000 lakosú Sződligeten. Érdekes módon csak az országgyűlési választásokon vállalja fel nézeteit (ilyenkor rendre el is veszti azokat), a helyhatósági szavazásokon helyi fantomszervezetével, a Tiszta Forrással indul - és nyer is. Juhász Béla kilóg a trióból, mert már öreg motorosnak számít ellenzéki társaihoz viszonyítva.

Juhász Béla - talán tapasztalataiból kiindulva - kevesebb botrányt tudott az új ciklusban összehozni.

‼️1. Járvány alatti kamuhadjárat
A Számok Pest megye oldal elemezte ki a blogoló polgármester egyik érdekes írását, amelyben halomban bukkantak fel a csúsztatások, álhírek, rémhírek. Jöjjenek sorjában:

CÁFOLATOK TÉTELESEN:
1.) Hazugság: "Orbán "Úr" koronás kommunikációjában kegyként ruházza át a szükséges plusz szigorítások "lehetőségét" hétvégenként a polgármesterekre. Szidják őket, ha van mersze tiltásokat elrendelni."
1.) igazság: Az önkormányzatok szabadon kapják meg a plusz jogköröket a hétvégékre, a kormány a polgármesterekre hagyja a döntéseket, hogy azok megfelelőek és településhez szabottak legyenek.
-\-\
2.) hazugság: "Legújabban az állam által finanszírozott intézményekből - az emberéleteken spórolva! - hazazavarják még a végstádiumú daganatos betegeket, a magatehetetlen időseket is."
2.) igazság: A kórházakból csak otthon is ápolható betegeket küldenek otthoni kezelésre, Juhász Béla álhírt/rémhírt terjeszt, méghozzá tudatosan.
-\-\
3.) hazugság: "Miközben plusz feladatokat róttak ki a járvány miatt az önkormányzatokra, nemhogy egyetlen fillért nem adtak ezek elvégzéséhez, hanem lenyúlták a gépjárműadó azon maradék részét is, amelyet egyébként is fideszék kurtítottak meg évekkel ezelőtt"
3.) igazság: A védekezés nemcsak a központi kormány, de minden állampolgár és önkormányzat feladata is, ezért az önkormányzatoknak is kell minimális terheket viselniük.
-\-\
4.) hazugság:"Felfüggesztették az idegenforgalmi adóbevételeket, megtiltották, hogy a parkolásért pénzt kérjen saját területén az önkormányzat.
4.) igazság: Ezt úgy mondjuk, hogy leállították a turizmust a járványveszély miatt és az egész országban ingyenessé tették a parkolást.

‼️2. Túlzásba vitt blogolás
Tegnapelőtti cikkében Juhász Bélában megint fellángolt a balliberális megmondóember énje. Így fogalmaz az ország keleti részén élőkről: "Olyan az egész, mint egy rezervátum. Ráadásként senkit nem érdekel. Az itt lakók nagyobb része a kormánypárt legbiztosabb szavazói. Megkapják a napi gyűlöletcseppeket, a migránst, a cigányt, a buzit és boldogok. Valakibe ők is - a legcsóróbbak - is belerúghatnak."

A mára már elcsépelt, undorító gondolatait hétről hétre ország-világ elé tárja, ajánljuk olvasóinknak a csemegézést a gyűlületoldalán.
Juhász Bélának további botrányos ügyei is voltak, például az, hogy hosszú éveken át teljesen üresen tartotta az önkormányzat jogszabályilag előírtan feltöltendő honlapját. (az átláthatóság jegyében hiányoztak a legalapvetőbb átláthatósági dokumentumok is - legtöbbjük ma is hiányzik.)

Forrás:
1.https://apolgi.blog.hu/2020/04/18/nem_kell_a_punkosdi_kiralysag?fbclid=IwAR34XJED8y76l9QCld66L79NxbAo49Xgo8WqYHTQEjDtplViqNw_qqUwE7E
2. https://apolgi.blog.hu/2020/07/06/pusztulo_videk

Juhász Béla egyértelműen ki akar törni a községből, ez szerencsére eddig még nem sikerült neki. Mint írtuk, megfordult már szinte mindenhol a magyar politikában: MDF, EGYÜTT, most a Momentum tagja.

-\-\-
Következzen a harmadik alkotótárs, a szintén momentumos Balogh Csaba Gödről!

‼️1. A Termálfürdő ügye
Bezárták az évtizedek óta működő, közkedvelt termálfürdőt Gödön, a helyi ellenzék szerint Balogh Csaba momentumos polgármester tétovázása miatt. Balogh Csaba ugyanis döntésképtelennek bizonyult a termálfürdő transzformátorházának elodázhatatlan cseréje ügyében. Ez legalábbis meglepő, ismerve a momentumos városvezető pandémia alatt gyakorolt, az önkormányzati testület többségének akaratával szembemenő, egyszemélyi döntéseit ismerve.
Göd Város Önkormányzata a 2019-es önkormányzati választások előtt, tavaly július 24-én döntött arról, hogy a gödi termálfürdő trafóházát le kell cserélni, mert a korszerűtlen berendezés annyira elavult, hogy javítása már nem lehetséges, és üzemeltetése veszélyezteti a strand biztonságát. Az októberi választás után Balogh Csaba momentumos polgármester lett Göd új polgármestere, akinek ismernie kell az önkormányzat korábbi döntését, ám a jelek szerint nem tett meg mindent a strand biztonságos üzemeltetéséért. Sőt!
Idén február 5-én az Elmű a 765/2020. iktatószámú levelében felszólította az önkormányzatot az azonnali felújításra, hiszen a hibás trafó az egész környéket veszélyezteti. Kilátásba helyezték a termálfürdő lekötését a hálózatról. Balogh Csaba a felújítást nem hagyta jóvá, arra hivatkozva, hogy nem volt a városnak elfogadott költségvetése, miközben közel kétmilliárd forint volt a város számláján, ennyit örökölt a fideszes városvezetéstől. A képviselő-testület azonban március 3-án elfogadta a 2020. évi költségvetést, abban a trafóházcserére külön sort különített el 30 millió forintos keretösszeggel, ám négy hónapja nem történt semmi.
A transzformátorház időközben újra megadta magát. és az Elmű április 7-én kiadott, az április 6-i helyszíni műszaki felülvizsgálat jegyzőkönyvbe foglalt felszólításában leírta, hogy a transzformátorház nem javítható, elavult és javasolják a cserét.
A városvezető ellenzéke nehezményezi, hogy hiába van elfogadott költségvetése a városnak, új beruházási osztályvezetőt bíztak meg, annak ellenére, hogy Balogh egyszemélyi döntéssel Gödre szerződtette a néhai Welsz Tamáshoz kapcsolódott Sólyom Airways Hungary-féle Lucsik Jánost és körét – a termálfürdőt be kellett zárni.
A transzformátorház a veszélyhelyzet utáni újranyitást követően adta meg magát végleg. A választópolgárok körében oly közkedvelt gödi termálfürdő bezárta kapuit. Mindezt főszezonban, veszélybe sodorva 14 gödi család megélhetését. Információnk szerint egy ilyen méretű és frekventált helyen lévő strand havi bevétele 25-30 millió forint, ami az önkormányzat kasszájából most hiányozni fog.
A belső ellenzék szerint a probléma túlmutat a termálfürdő bezárásán. Szerintük Balogh Csabát nem igazán érdekli Göd, nem igazán érdekli a gödi emberek sorsa. Jelzésértékű lehet, hogy gödi Facebook-csoportokban sorra jelennek meg írások leszakadt hintákról, elhanyagolt játszóterekről, burjánzó parlagfűről, hónapok óta az utca közepén tátongó kátyúkról vagy leszakadóban lévő hidakról. Amennyiben a bejegyzések tartalma megfelel a valóságnak, valóban felmerül a kérdés, van-e felelős vezetése a nem is oly rég még szebb napokat látott Duna menti településnek.

Forrás:
1. https://magyarnemzet.hu/belfold/godi-polgarmester-8265417/

‼️2. Az első felbomlott összefogás az országban
Októberben még a teljes ellenzéki paletta Balogh Csaba mögött állt, az idő azonban szétrobbantotta a szövetséget.
Mint ismert, Balogh Csaba momentumos polgármester pár hete kezdeményezte a képviselő-testületnél Fülöp és Lőrincz leváltását. A városvezető azzal indokolta meg döntését, hogy beosztottjai nem látják el megfelelően munkájukat, továbbá Lőrincz esetében egy korrupciós ügyet is szóba hozott. Az érintettek tagadták Balogh állításait, válaszként pedig megfenyegették felettesüket a piszkos ügyeinek nyilvánosságra hozásával.
A baloldali négyes hétfői közleményében azt írta, tavaly októberben a baloldali pártok együttműködésre kötöttek szövetséget, nem pedig acsarkodásra. "Nagyon sajnáljuk, hogy a Momentum és Balogh Csaba az utóbbi hónapokban a háborúskodással volt elfoglalva Göd Város ügyeinek intézése helyett, ráadásul rendhagyó módon épp saját szövetségeseit, a többi ellenzéki pártot szemelte ki ellenségnek" - fogalmaztak.
Ahogy az várható volt, robbanás lett a régóta húzódó konfliktusból: a négy baloldali politikus bejelentette, a Jobbik, a DK és az LMP képviselői közös frakciót alakítanak.
Ez pedig nem kevesebbet jelent, minthogy a gödi testületben megszűnt a baloldali többség. A négy politikus kiválásával a következőképpen alakult a testületi matek:
a DK-Jobbik-LMP frakciónak 4;
a szétesett baloldali képviselőcsoportból a Momentumnak 3;
a Párbeszédnek 1 (Hlavács Judit feltehetően Baloghék mellé áll); továbbá
a Fidesz-KDNP-nek 4 képviselője van a közgyűlésben.
Magyarán Lőrinczék kilépésével egyik blokknak sincs meg a többsége a közgyűlésben. Ez pedig azt vonja maga után, hogy Balogh innentől kezdve csak úgy tud keresztülvinni egy-egy döntést, ha sikerül arról megegyezni a másik két képviselőcsoport valamelyikével. Így könnyen elképzelhető, hogy akár a Fidesz-KDNP politikusai jelentik majd a mérleg nyelvét.

Amennyiben sokáig elhúzódik még a válság, és működésképtelennek bizonyul a testület, akár időközi választás kiírására is sor kerülhet.

Forrás:
1. https://www.origo.hu/itthon/20200629-godon-klikkesedik-a-baloldal.html

Balogh Csaba alatt rezegni kezdett a léc, így további érdekes botrányokra lehet számítani a jövőben.

Láthatjuk tehát, hogyan éli ki hatalomvágyát az ellenzék Pest-megyében: botrányok, hibák, lenézés és titkolózás jellemzi a nemrégiben megválasztott demokrácia élharcosait.😠

‼️ Legyen tanulságos az elmúlt háromnegyed év és jegyezzük meg gondosan, hogy mit tesz a baloldal, ha hatalmon van. ‼️

Köszönjük, ha végig olvastad ezt a hosszú cikket, oszd meg környékbéli ismerőseiddel, hogy tudomást szerezzenek ezekről az információkról!

Tudsz még más botrányos ügyekről is?🤔
💬 Írd meg nekünk kommentben!

A Számok győzni mennek.🇭🇺🇭🇺

Címkék: Politika 

Kapcsolódó