Ennyit ér a látszatkoalíció: a számlát a lakosság fizeti

Ennyit ér a látszatkoalíció: a számlát a lakosság fizeti

Miközben a fideszes városok szépen fejlődnek és hosszútávú stratégiával rendelkeznek, a baloldal által "visszavett" városokban folyamatos a belháború, a látszatkoalíción belül megy a harc a pozíciókért, a pénzért, a hatalomért. Akik elhitték, hogy egy többszereplős vezetés képes lesz hosszabb távon is a városok érdekeit képviselni, azok nagyon naivak voltak. Közös lónak túrós a háta - régi, de bölcs mondás. A baloldali hatalmi játékok számláját a lakosság fizeti meg.

‼️ Ferencváros:

Göd és Szolnok után a főváros IX. kerületében is szétesett a baloldali együttműködés: a képviselő-testület csütörtöki ülésének kezdetén az MSZP és a DK alkotta Demokraták-frakció bejelentette, hogy a továbbiakban nem vesznek részt a Baranyi Krisztinát támogató ellenzéki összefogásban, és csak eseti ügyekben szavaznak mellette. Mivel Baranyi Krisztina előterjesztései már a szakbizottságokban sem kapták meg a kellő támogatást, nem volt nagy meglepetés a négyfős, Demokraták elnevezésű frakció bejelentése. Ezzel az önmagát függetlennek tekintő, baloldali polgármester mögül elfogyott a képviselő-testületi többség.

A független polgármester elméletben így már csak a hét tagot számláló Új Pólus-frakcióra számíthat, ám a Momentum, LMP, Párbeszéd, Jobbik alkotta formáció sem szavazta meg Baranyi valamennyi javaslatát, például rajtuk bukott el a polgármester lakásrendelete, mivel nem tartották támogathatónak a szociális bérlakások, illetve a szolgálati lakások értékesítésének lehetőségét. Álláspontjuk szerint ezeknek az ingatlanoknak kerületi tulajdonban kell maradniuk. A rendeletmódosítást természetesen a Fidesz–KDNP képviselőcsoportja sem szavazta meg, Gyurákovics Andrea frakcióvezető pedig felhívta a figyelmet, hogy az ingatlanelidegenítés homlokegyenest szembemegy Baranyi Krisztina választási kampányban tett ígéreteivel.

Az önkormányzat 2020–2024 közötti gazdasági programja ellenben az MSZP és a DK képviselőinek tartózkodásával vérzett el, mivel az előterjesztést nem tartották megfelelően előkészítettnek, és nem egyeztették az érintettekkel sem. Információink szerint a Demokraták-frakciónak éppen ez, az egyeztetés folyamatos hiánya a legnagyobb problémája az önjáró polgármesterrel, aki azt azonban elvárja tőlük, hogy feltétel nélkül megszavazzák az ő egy személyben megalkotott előterjesztéseit. A Ferencvárosban zajló politikai folyamatokról szerettük volna megtudni Baranyi Krisztina véleményét is, ám a kerület polgármestere lapzártánkig nem válaszolt a kérdéseinkre.

‼️ Göd:

Hivatalosan is szétesett a gödi ellenzéki koalíció
A MOMENTUMOS POLGÁRMESTER FELRÚGTA A PÁRTKÖZI MEGÁLLAPODÁST

Új szintre lépett Gödön az ellenzéki összefogásban a momentumos polgármester politikája miatt kirobbant belháború. Ma formailag is megszűnt a városban az ellenzéki összefogás, miután a képviselő-testület négy ellenzéki párti tagja bejelentette, új, önálló frakciót alakítanak.

A négy képviselő szerint Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere

felrúgta az ellenzéki megállapodást és becsapta a gödi embereket.

„Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere bejelentette, hogy a legközelebbi testületi ülésen kezdeményezi az LMP-s és a DK-s alpolgármester leváltását. Balogh Csaba ezzel a lépésével felrúgta az ellenzéki megállapodást, becsapta a gödi embereket és országosan is veszélyezteti az ellenzék 2022-es esélyeit. Az ellenzéki pártok arra kötöttek szövetséget októberben, hogy településeinket közös erővel nyitottabbá, átláthatóvá és fenntarthatóbbá tesszük” – írják mai közleményükben.

Az ellenzéki összefogás pártjainak képviselői számára például nem fogadható el, hogy a cégvezetéstől évekre eltiltott Lucsik János, a Sólyom Airways korábbi vezetője adjon közbeszerzési tanácsokat az önkormányzatnak.

„Azért tudtunk nyerni októberben, mert az ellenzéki pártok közösen, közös programot alkotva együttműködtek a választáson.
Nagyon sajnáljuk, hogy a Momentum és Balogh Csaba az utóbbi hónapokban a háborúskodással volt elfoglalva Göd város ügyeinek intézése helyett, ráadásul rendhagyó módon épp saját szövetségeseit, a többi ellenzéki pártot szemelte ki ellenségnek.
Nem tudunk asszisztálni Balogh Csaba észszerűtlen és autokratikus döntéseihez, ezért a Jobbik, a DK, és az LMP képviselői közös frakciót alakítanak, hogy a választási ígéretekhez híven Göd fejlődése érdekében dolgozhassanak a továbbiakban” – írja közös közleményében Fülöp Zoltán (LMP), Hives Gábor (Jobbik), Lőrincz László (DK) és Szilágyi László (DK) önkormányzati képviselő.

Várható, hogy a politikai feszültség a ma délután Gödön kezdődő testületi ülésen tovább fokozódik majd. Az előzetes hírek szerint ott nemcsak az alpolgármestereit ismételten leváltani akaró Balogh Csaba előterjesztéséről lesz óriási vita, hanem például arról is, hogy a hírek szerint egy újabb, legalábbis kétséges előéletű „szakembert” hoz helyzetbe a momentumos polgármester, egy olyan szakembert, akinek más településen végzett környezetvédelmi tevékenysége számos kérdést vet fel.

‼️ Szolnok:

Elismerték, összeomlott a szolnoki baloldali szövetség

„A Szolnoki Többség – Jobbik, DK, MSZP, Momentum, Szolidaritás nyolc önkormányzati képviselője már kisebbségben van a 18 fős testületben” – írta a közösségi oldalán Radócz Zoltán, a szolnoki baloldal volt polgármesterjelöltje, egyértelművé téve, hogy szétesett a baloldal Szolnokon.

A veszélyhelyzetet követően csütörtökön ülésezett először a szolnoki közgyűlés, ami a szokásosnál jóval nagyobb téttel bírt – tájékoztatott az Origó.

Elvesztette többségét a baloldal
Tavaly a fideszes Szalay Ferencet újraválasztották polgármesternek a Tisza-parti városban, azonban a képviselő-testületben a baloldal került többségbe. A közgyűlésbe a kormánypártoknak nyolc, a baloldalnak tíz képviselője jutott be.

Csakhogy időközben két politikus, Ligeti József és Fajcsák Károly kilépett a baloldali képviselőcsoportokat tömörítő Szolnoki Többség elnevezésű frakciószövetségből, amivel kérdésessé vált a baloldal testületi többsége. Előbbi azzal indokolta távozását, hogy a baloldali politikusok választási ígéreteik ellenére belső körben osztogatják a pozíciókat, nem Szolnok érdekeit tartják szem előtt.

A csütörtöki ülésen a Fidesz frakciója előterjesztésében kezdeményezte a bizottsági struktúra módosítását, ami komoly ellenállásba ütközött a politikai ellenfelénél. Végül a képviselők megszavazták az átalakítást, amivel megfordultak az erőviszonyok a szolnoki közgyűlésben.

„A Szolnoki Többség – Jobbik, DK, MSZP, Momentum, Szolidaritás nyolc önkormányzati képviselője már kisebbségben van a 18 fős testületben” – így értékelte a testületi ülést Radócz Zoltán, a szolnoki baloldal volt polgármesterjelöltje a Szolnoki Többség frakcióvezetője a közösségi oldalán.

A politikus szerint ezzel „a Fidesz hátradőlhet a karosszékében”.

Forrás:
Göd: https://magyarnemzet.hu/belfold/hivatalosan-is-szetesett-a-godi-ellenzeki-koalicio-8306913/
Ferencváros: https://magyarnemzet.hu/belfold/ferencvarosban-is-szethullott-a-baloldali-szivarvanykoalicio-8343909/
Szolnok: https://magyarnemzet.hu/belfold/elismertek-osszeomlott-a-szolnoki-baloldali-szovetseg-8305023/

Címkék: Politika 

Kapcsolódó