Új hibrid villamosvasúti járművek érkeznek

Új hibrid villamosvasúti járművek érkeznek

‼️ Már megint fejleszt valamit a Kormány: Új hibrid villamosvasúti járművek érkeznek és tovább fejlődik a Szeged-Hódmezővásárhely közötti, Magyarországon egyedülálló tram-train rendszer.

Lázár János hivatalos oldala jelentette be:

BREAKING!
Újabb 8,5 milliárd forint érkezik a vásárhelyi villamosvasút fejlesztésére. A Magyarországon egyedülálló beruházás 15 ezer ember mindennapjait teszi hamarosan könnyebbé!
Ebből a plusz forrásból még biztonságosabbá tudjuk tenni a közlekedést és további négy tram-train vonatot is be tudunk szerezni.
Ez hatalmas siker!

Új hibrid villamosvasúti járműveket vesz a kormány

Négy darab újabb villamosvasúti jármű beszerzéséről döntött a kormány, melyek a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő vonalon közlekednek majd. A négy jármű beszerzése 9 milliárd forintba kerül, és a tram-train rendszer infrastrukturáls továbbfejlesztése is szükséges.
A kormány korábban támogatásáról biztosította a két várost összekötő vonal megépítését, melynek különlegessége, hogy a vasúti és villamos vonalat átszállás nélkül köti össze: a tram-train járművek Szeged városába érve a villamosvonalon közlekednek tovább.

A MÁV-Start 8 (+4 opciós) hibrid dízel–villamos meghajtású jármű beszerzésére írt ki tendert még 2017 januárjában. A 30-40 méter hosszú, száz kilométer per órás utazósebességgel közlekedő hibrid járművekre beszerzésére eredetileg 10 milliárdos tételt állítottak be.

A közbeszerzésen csak a Stadler Rail Valencia S.A.U tett ajánlatot, amely egyenként 6,4 millió euróért (csaknem 2 milliárd forint) gyártja le a 202 férőhelyes, dízel és villamos üzemmódú járműveket, azaz összesen 16 milliárd forintért.

A tegnap megjelent közlönyben foglaltak szerint a kormány a további 4 járművet rendel meg, a járművek beszerzésére a 2020-as és a 2022-es költségvetési évből évenként 12 668 431 eurót, azaz közel 9 milliárd forintot irányoztak elő, illetve 2021es költségvetésből további 73, a 2022-esből 37 millió forintot.

A járművek tárolására a Hódmezővásárhelyi végállomáson további fejlesztések is szükségesek, illetve a tram-train rendszer biztonságos és üzemszerű működéséhez szükséges kiegészítő infrastrukturális elemek villamosvasúti és egyéb szabványi előírásoknak megfelelő átépítésére is szükség van. Utóbbira 300 millió forintot szánnak a költségvetésből.

Forrás: Lázár János hivatalos oldala

Címkék: Fejlődés 

Kapcsolódó