Soha nem látott mértékben hazudik a DK

Valóság: Várakozók száma és várakozási ideje lényegesen csökkent

Soha nem látott mértékben hazudik a DK

"A Demokratikus Koalíció felhívja a figyelmet, hogy a soha nem látott hosszúságú várólisták kizárólag a gyenge és gyáva Orbán-rezsim, és a kudarcos egészségpolitika csúfos eredménye." - írják oldalukon a hataloméhes, nemzetellenes politikusok.

A valóság ennek pont az ellenkezője. A várólistákat mindenki lekérdezheti, a rendszer transzparens és folyamatosan javuló.
Link: https://jogviszony.neak.gov.hu/varolista_pub/idopont-lekerdezese-esetazonositoval/

Álhíreket közölt a DK a várólistákról - íme a NEAK cáfolata és a valós adatok.

Cáfolta a Demokratikus Koalíció (DK) műtéti várólistákról tett állításait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

„Valótlan, és az emberek megtévesztésére alkalmas hírek jelentek meg a sajtóban a várólistákról a Demokratikus Koalíció szóvivőjének közleménye alapján. Az ellenzéki párt állításával ellentétben a műtétre várakozók száma jelentősen, közel 60 százalékkal csökkent 2012 óta” – írták a keddi kommünikéjükben. Mint ismert, a DK azt állította, hogy a soha nem látott hosszúságú várólisták vannak, és ez szerintük az elhibázott egészségügyi politika eredménye. Kijelentették azt is, a kormány az elmúlt tíz évben „szalmát keresztbe nem tett azért, hogy a magyarok egészségügyi ellátásán javítson”.

A NEAK szerint azonban az egészségügyi kormányzat és az alapkezelő számos intézkedéssel segíti, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően minél hamarabb elvégezhessék az elhalasztott ellátásokat. „Ennek érdekében a járóbeteg-szakellátás keretében óraszám korlátozás nélkül nyújtható egészségügyi ellátás, továbbá a NEAK biztosította a fekvőbeteg-szakellátók részére a halasztott igények regisztrálását, ezzel is támogatva a gyors újratervezési intézkedések meghozatalát” – fogalmaztak. Hozzátették: a mintegy három hónapos kiesés a tervezett operációk körében legfeljebb három hónap többlet várakozási időt okozhat. A többlet műtéti idők, kapacitások biztosításával azonban a szolgáltatók várhatóan ezt az elmaradást ennél rövidebb időn belül bepótolják.

Felidézték: Magyarországon 2012. július 1-jétől működik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felügyeletében az az online valósidejű, bárki számára elérhető országos intézményi várólista-nyilvántartás, amely mindig hiteles és pontos adatot nyújt a várólistákról. – A kötelező műtéti várólisták tekintetében a várakozók száma 70 ezerről 31 ezer főre csökkent márciusig. A veszélyhelyzet június 17-i elmúlásával a műtéti várólistákon lévők száma az előjegyzettekkel együtt 28,5 ezer fő volt. A kormányzat 2014 elejétől kezdődően évente mintegy ötmilliárd forintot nyújtott a hosszú várakozási idők csökkentésére. A tavalyi év végéig erre a célra összesen mintegy 26 milliárd forint többletforrást fizettek ki, s az ötmilliárd forintnyi többletforrás idén is biztosított – ismertették.

Nemzetközi összehasonlítás
Magyarország elérte a kitűzött célt, a várakozási idő megfelel a nemzetközi átlagnak, vagy egyes esetekben, mint pl. Szürkehályog műtétek, annál kedvezőbb eredményeket is mutat.

Ezt igazolják a nemzetközi adatokkal végzett összehasonlítás eredményei.(link a forrásnál)

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/alhireket-kozolt-a-dk-a-varolistakrol-a-neak-szerint-8285421/
Hazugság: https://dkp.hu/hirek/5104/brutalis-tolongas-a-korhazi-varolistakon-\-\-magyarok-ezreinek-eletevel-szorakozik-a-gyenge-\-\gyava-orban-kormany
http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/varolista

Címkék: Egészségügy  Gyurcsány 

Kapcsolódó