Körbetekerhető a Tisza-tó

Körbetekerhető a Tisza-tó

‼️ Míg a baloldal mindent csak megmagyaráz, és másokra mutogat, a Fidesz-kormány cselekszik: Körbetekerhető a Tisza-tó: elkészült a kerékpárút utolsó szakasza! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺
Oszd meg, mert sokan nem tudják!

Karácsony Gergely úgy alakított ki kerékpárutakat, hogy balesetveszélyes betontömböket pakolt az úttest közepére, felfestett pár csíkot, és ellopott az autósoktól néhány sávot. Ez nem kerékpárútépítés - ez propaganda.

Ezzel szemben a Nemzeti Kormány 1300 kilométer kerékpárutat épített 10 év alatt, itt a következő átadás!

A Hódút kivitelezésében teljessé vált a tó körüli kerékpárút, amely illeszkedik a nemzetközi EuroVelo hálózatba. A fejlesztés részeként több kerékpáros híd is épült, a Szomorka-patak feletti híd acélszerkezetét a Weinberg’93 Kft. gyártotta.

Mától teljes egészében körbe kerékpározható a Tisza-tó – a mai napon átadták az ehhez hiányzó, 6,5 kilométeres kerékpárút-szakaszt Poroszló és Tiszafüred között, melynek részeként több híd is épült. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) beruházásában a projekt elemeit a Hódút Kft. valósította meg, a Szomorka-patak feletti híd acélszerkezetét pedig a Weinberg’93 Kft készítette el.

A fejlesztésben elkészült három híd próbaterhelését múlt hónapban tartották, és a kerékpáros szakasz is már közel járt májusban a befejezéshez.

A Tisza-tónál a rövidebb kör 70 kilométeren, míg a hosszabb 95 kilométeren kerüli meg a tavat, a gépkocsiforgalomtól teljes hosszában elválasztva.

A szakasz a nemzetközi EuroVelo 11 kerékpárút része, így a fejlesztés a hétvégi kikapcsolódás mellett a hosszú távú kerékpáros turizmust is szolgálja. Az útvonal Magyarországot Szegedtől a Zemplén északi csücskéig szeli át, jelentős részén a Tisza mentén halad.

Az átadással a közkedvelt Balaton-kör mellett a Tisza-tó is felkerül a kerékpározni vágyók uticéljai közé.

A turizmust és a helyieket is szolgálja az új kerékpárút
A Tisza-tó nagyobbik, déli része körüli kerékpárút nagy része az elmúlt években megvalósult – ez alól kivételt jelentett a 33. sz. főút menti szakasz, melynek megépítésével lehetővé vált a körbejárhatóság.

A most elkészült szakasz elsődleges célja támogatni egyrészt a térség turizmusának további fejlődését, másrészt pedig kiszolgálni a Poroszló és Tiszafüred közötti hivatásforgalmi kerékpáros igényeket, megteremtve ezzel a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeit.

A projekt keretében a 33. sz. főút jobb oldala mellett a főúttól fizikailag elválasztott, mintegy 6,5 km hosszú kerékpárút épült a Tisza-tó Poroszlói gátjától a Tiszafüredi Ady Endre, illetve Ártéri utcákig. A kerékpárút Tisza-tavi szakasza keresztezi az Eger- és a Szomorka-patakot, melyeken egy 308 méter, illetve egy 86 méter hosszú új, látványos, íves főtartójú, a főúttól külön szerkezetű kerékpáros hidak épültek.

A térség csatlakozik a nemzetközi kerékpárút-hálózatba
A Tisza-tónál két nemzetközi kerékpáros útvonal találkozik, a most lezárult projekt nyomán ezek is felértékelődnek.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az átadón kiemelte, hogy régi adósságot törlesztettek a most átadott 6,5 kilométeres szakasszal, amely 3,1 milliárd forintból épült meg Poroszló és Tiszafüred között. Hozzátette azt is, hogy itt közlekedők biztonságát garantálja a 2,5 méter széles kerékpárút fizikai elválasztása a közúttól, majd megjegyezte: a fejlesztés alapvetően turisztikai céljához igazodva, tiszteletben tartja a táj szépségét, illeszkedik a természetes környezetbe.

Az elmúlt tíz évben mintegy 1300 kilométer új kerékpáros útvonal fejlesztése valósult meg Magyarországon, így jelenleg több mint 9000 kilométer kerékpározásra ajánlott létesítmény áll a közlekedők rendelkezésére, ebből 4000 kilométer önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az eseményen arról beszélt, hogy Magyarország jelenleg leglátványosabb kerékpáros infrastruktúrájának átadóünnepsége egyben az idei aktív turisztikai szezon megnyitója és a nyaralóhajózási program elindítása is.

Az új kerékpárút-szakasz és vele a Tisza-tó bringakör a régió összes településének fontos, hiszen kiemelt kerékpáros turisztikai célponttá teszi ezt a vidéket.

A most átadott szakasznak köszönhetően megduplázódhat a kerékpárosok száma a tározó körül, mely így várhatóan legkésőbb 2021-ben elérheti a 100 ezer főt.

Részletek, képek, további érdekességek: https://magyarepitok.hu/utepites/2020/06/korbetekerheto-a-tisza-to-elkeszult-a-kerekparut-utolso-szakasza Magyar Építők

Címkék: Országépítés 

Kapcsolódó