A balliberális média önmagát pusztítja, közben a nemzeti médiára mutogat

Megnéztük, hogy mi az Index baja

A balliberális média önmagát pusztítja, közben a nemzeti médiára mutogat

Az Indexről tudjuk, hogy hazudik (1), majd megtudtuk azt is, hogy hazudva tarhál (2). Balliberális, álfüggetlen média más szemében szálkát vél látni (3), sajátjában a gerendát sem veszi észre.

(4) már felvetette, hogy az Index árbevétele növekvő reklámpiac mellett csökkent 2018-ban, amiből leginkább a média él. (5) pedig az Index bevételeinek és eredményének folyamatos csökkenését vázolja, ámbár az indoklás hamis és elfogult.

A grafikonon látható vérvörös vonal és számai jelzik az Index nettó éves árbevételét a 2005-2019-es időszakban (6-on keresve). 2010-ig az Index egyeduralkodó volt (kis túlzással), szépen nőtt az árbevétele, nem történt semmi érdemleges a „boldog békeidőkben” az online médiapiacon (persze akkor még az Origo is a sötét oldalon állt).

Áttörésképpen 2010-ben létrejött a Hír24, amely 2015-ben nyerte el végleges formáját 24.hu néven (7). Közben Uj Péter korábbi Index-alapító, főszerkesztő 2013-ban fogott egy termetes áramtalanított ventilátort, beleszart, majd pontosan az Index felé fordítva teljes fokozaton beindította, miközben kilépett és megalapította a 444-et (8). Innentől, akinek nem elég az indexes dózis, az 444-et is tolhat intravénásan.

Tehát a nagyok között korábban egyeduralkodó Index konkurenciát kapott saját térfelén belül a nagy médiaelnyomásban a Hír24/24.hu-tól és a 444-től. Ugyanazt a tortát szeletelték tovább. Ahogy ezek az oldalak felfutottak, úgy erodálódott az Index árbevétele a hülyeségmegmaradás törvénye alapján, ugyanis most már ugyanazt az álhírmennyiséget több egymástól (és persze a valóságtól) független kakásvödörből öntik.

Ennél jobban nem megyünk bele a részletekbe, megmaradunk a hülyeségmegmaradás kakásvödre szintű elemzésnél, amit megtehetünk, mert még így is tudományosabbak vagyunk, mint (5). Igaz, hogy vannak valamiféle olvasottsági adataink, csak nem tudjuk, hogy mi az átfedés az olvasók között, milyen összetételű az olvasói kör, mennyi az oldalakon töltött átlagos idő, és mindez idősoron.

Vannak még kisebb, ámbár említésre méltó konkurensek, többek között a 2011-es alapítású Átlátszó (9), valamint a 2017-es alapítású Mérce (10) és Azonnali (11). HVG (12) korábban is létezett, a NOL eltűnt (13), Népszava és a 168 óra is létezett korábban.

Az Index alkalmazotti létszáma a 2005-ös 34 főről 2013-ra 120 fő közelébe emelkedett, azonban 2019-re 80 főre csökkent. A cégbeszámolók szerint az igénybe vett szolgáltatások értéke is csökkenő trendet mutat, nem gondoljuk, hogy több alvállalkozóval dolgoztatnának, mint korábban. Kevesebb ember, kevesebb „értéket” tud teremteni. Nem hisszük, hogy az Index helyi „GDP per Capita”-bajnok lenne.

Sajtószabadság van, azaz mindenki az igényének megfelelő sajtóterméket olvashat. Független sajtó ellenben nem létezik, mert mindegyik terméknek a tulajdonosa mondja meg, hogy mit írhat. Mi a Számoknál hazaszeretettől vezérelve végezzük munkánkat teljesen ingyenesen és főnök nélkül, így mondhat ránk bárki bármit, egyszerűen lepereg.

A Haza nem eladó!

Forrás:
1. https://szamokadatok.hu/Post/1210/Cikkek_melyek_elkerultek_a_cimlapot_avagy_a_liberalis_propaganda_hazugsagai_es_lebukasa
2. https://szamokadatok.hu/Post/1274/Az_Index_tarhal_de_kozben_osztalekot_fizet
3. https://index.hu/kultur/media/2020/06/08/pesti_tv_informator_propaganda_hir_tv/
4. https://media1.hu/2019/06/04/index-osztalek-arbevetel-visszaeses-2018-ban/
5. https://media1.hu/2020/06/15/negy-ev-alatt-lefelezodott-az-index-hu-zrt-arbevetele-es-otodere-esett-a-profitja/
6. https://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap
7. https://hu.wikipedia.org/wiki/24.hu
8. https://hu.wikipedia.org/wiki/444.hu
9. https://hu.wikipedia.org/wiki/Átlátszó.hu
10. https://hu.wikipedia.org/wiki/Mérce_(híroldal)
11. https://hu.wikipedia.org/wiki/Azonnali.hu
12. https://hu.wikipedia.org/wiki/HVG
13. https://hu.wikipedia.org/wiki/Népszabadság

Címkék: Média 

Kapcsolódó