A föld azé, aki megműveli

A polgári kormányzás 10 éve – 5. rész

A föld azé, aki megműveli

„Lenn az alföld tengersík vidékin” nemcsak Petőfi volt „honn”, hanem a mezőgazdasági termelés nagy része is ott történik, a hozzá kapcsolódó élelmiszeripari feldolgozással együtt. Természetesen az ország egyéb részein is folyik mezőgazdasági termelés. Extrém esetben budapesti panelban is lehetséges füvet termeszteni UV-lámpa alatt, de ez már büntetőjogi kérdés.

Ebben, az 5. részben a Nézőpont Intézet elemzésének mezőgazdaságra vonatkozó gondolatait ismertetjük:

Új földtörvényt fogadtak el (1), hogy határokat szabjanak a külföldiek földvásárlásának, miután minden korlátozó moratórium lejárt 2015-ben, az agrártámogatásoknál pedig figyelembe vették a kisgazdák (nem Torgyán Józsefre gondolunk) érdekeit, illetve a monopóliumok kialakulásának veszélyét.

Részletesebben kifejtve:
Az említett földtörvény nem is annyira új, már 2014-ben hatályba lépett. A törvény alapvető célját már Táncsics Mihály a Reformkorban megfogalmazta: A föld azé, aki megműveli (2, 4). Az EU-s tagság miatt az 1994-ben bevezetett külföldiek termőföldvásárlási korlátozása 2014. április 30-ig lett volna fenntartható.

Az új földtörvény (1, 3) alapján gazdasági társaságok, cégek nem szerezhettek földet, csak földműves. Földműves olyan belföldi magánszemély, aki egyéni vállalkozó, őstermelő, családi gazdálkodó, továbbá megfelelő végzettséggel rendelkezik és mezőgazdasággal foglalkozik. Ugyanez igaz a külföldi magánszemélyekre is, de a csavar a következő: tulajdonában levő ingatlantól maximum 20 km-re kell lennie a megszerzett földtulajdonnak. 50, illetve 300 hektár föld birtokolható összesen jogviszonytól függően. Helyi földbizottság vétójoggal rendelkezik a tulajdonszerzés kapcsán. Alapvető cél a nagybirtok háttérbe szorítása. Azóta a földtörvényt „elmeszelte” az EU (5), de remélhetőleg a Kormány észnél van.

Fontos megemlíteni, hogy a mezőgazdaság támogatása (6) és innovációja is (7) folyamatos.
Folytatva a Nézőpont Intézet gondolataival:
Az átláthatóság és a hazai gazdaság védelmében a genetikailag módosított mezőgazdaság tilalma bekerült az Alaptörvénybe (8). A helyi gazdaság fejlesztése érdekében rövid ellátási láncok jöttek létre, hogy jó minőségű helyi alapanyagok juthassanak a helyi fogyasztókhoz.

Részletesebben kifejtve:
A genetikailag módosított szervezet (genetically modified organism – GMO) olyan szervezet, amelyben a genetikai állományt oly módon változtatták meg mesterségesen, amely élő természetben normális körülmények között nem jöhetne létre (9).

Az USA törvényei szerint megengedett a GMO. Számos pro és kontra érvet soroltak már fel. Meglátjuk, hogy az USA-ban hosszú távon mennyire növekszik az allergiás megbetegedések száma, vagy születnek-e háromfülű gyerekek.

Jogi szempontból Magyarország Alaptörvénye tiltja a GMO-t tartalmazó élelmiszer előállítását, azonban az EU bevizsgálás után megengedi GMO-élelmiszerek forgalmazását, de csak akkor, ha az élelmiszeren ez fel van tüntetve (kivéve néhány esetet). Az áru szabad áramlásának elve miatt tehát Hazánkban is kaphatóak jobbára jelölt GMO-s élelmiszerek.
Tehát aki mindenképpen el akarja kerülni a GMO-s termékeket, annak még egy indok a magyar termék vásárlása mellett (11).

Részletek:
1. https://www.origo.hu/jog/20130626-ezek-az-uj-foldtorveny-legfontosabb-paragrafusai.html
2. http://asztivaniskola.lapunk.hu/tarhely/asztivaniskola/dokumentumok/a_reformkor.pdf
3. https://piacesprofit.hu/gazdasag/eletbe-lepett-a-foldtorveny/
4. https://mandiner.hu/cikk/20180308_fazekas_a_foldtorveny_biztositja_hogy_a_fold_aze_legyen_aki_megmuveli
5. https://pestisracok.hu/ismet-szabad-preda-a-magyar-fold-elmeszelte-az-unios-birosag-a-foldtorvenyt/
6. https://pestisracok.hu/agrarkamara-tobb-szazmilliardnyi-tamogatashoz-juthat-hozza-csaknem-170-ezer-magyar-gazda/
7. https://888.hu/amerika-london-parizs/ha-a-kormany-terve-bevalik-telen-is-magyar-paprikat-paradicsomot-fogunk-enni-4253720/
8. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100425.ATV#pr184
9. https://arsboni.hu/a-gmo-hazai-jogi-szabalyozasanak-attekintese/
10. https://gmo.kormany.hu/az-europai-unios-gmo-szabalyozas-ismertetese
11. https://szamokadatok.hu/Post/754/Vegyel_magyar_termeket
Forrás:
https://nezopontintezet.hu/wp-content/uploads/2020/05/A-polgári-kormányzás-tíz-éve.pdf
Első négy rész:
https://szamokadatok.hu/Post/1057/Gazdasagi_alapok_megszilarditasa
https://szamokadatok.hu/Post/1093/Vallalkozasok_tamogatasa
https://szamokadatok.hu/Post/1141/Adminisztracios_terhek_es_a_burokracia_csokkentese
https://szamokadatok.hu/Post/1174/Kozbeszerzesek_racionalizalasa

Címkék: Gazdaság  Megélhetés 

Kapcsolódó