Szállodafejlesztés 83 milliárdért

Ismét hazudott Szabó Tímea, ma is

Szállodafejlesztés 83 milliárdért

‼️ Ismét hazudott Szabó Tímea, ma is.

Szabó Tímea az ATV "A nap híre" című adásában azt állította, hogy "Mészáros Lőrinc kap 83 milliárdot szállodaépítésre" illetve azt is hazudta, hogy az egészségügyi dolgozók béremelés helyett kapják az 500 ezer forintos plusz juttatást.

A valóság ezzel szemben az, hogy az egészségügyi dolgozók az 500 ezer forintos plusz juttatás mellett idén összesen 34% béremelést is kapnak (januárban volt 14%, novemberben jön a második lépcső, a 20%-os) Erről bővebben itt írtunk: https://szamokadatok.hu/Post/836/EU_dolgozok_beremelese_es_jutalma

Az első állítás, miszerint "Mészáros Lőrinc kap 83 milliárdot szállodaépítésre" sem igaz, hiszen a kormány nem Mészárosnak adja a pénzt, hanem 35 magyarországi meglévő szállodát fejleszt, melyek közül csak néhány tulajdonosa Mészáros Lőrinc. Kétség kívül nekik pont ez a bajuk, hogy a szállodák nem külföldi kézeben vannak, és a profit sem vándorol ki az országból, hanem idehaza realizálódik, abból munkahelyek és adóforintok lesznek.
Bővebben itt: https://kisfaludyprogram.hu/
A szállodák listája meg itt: https://bit.ly/2BFGYLW

Nézzük a turizmus eredményeit, miért is fektet a kormány ekkora hangsúlyt az ágazat újraindítására?

A turizmus eredményei Magyarországon

A turizmus jelentős mértékben járul hozzá Magyarországon a gazdaság élénkítéséhez és a munkahelyteremtéshez. A KSH szatellit számla adatai szerint a turizmus gazdasághoz való közvetlen hozzájárulása a GDP 6,8%-a, a közvetett hatásokat is magába foglaló hozzájárulás pedig a GDP 10,7%-a. A turisztikai ágazatokban betöltött állások száma 428 ezer fő, a munkahelyek 10,0%-át a turizmus generálta közvetlenül, a közvetlen és közvetett hatásokat összesítve pedig a nemzetgazdasági foglalkoztatottság 13,2%-át adja a turizmus.

Bővebben itt: https://mtu.gov.hu/cikkek/a-turizmus-eredmenyei-magyarorszagon

Összegezve: a kormány ezzel a 83 milliárd forinttal a turizmus éves bevételéhez képest mindösszesen 2,8% támogatást nyújtott az ágazatnak. Ha megnézzük, hogy a 2900 milliárdos éves turisztikai bevételnek mekkora része az ÁFA és mekkora a nyereség után fizetendő adó, az iparűzési adó, mennyi ember munkahelyét jelenti a turizmus és az általuk megtermelt bérekből később mennyi ÁFA bevétele lesz az államnak, akkor a kormánynak a 83 milliárd nem kiadást jelent, hanem befektetést, amely bőségesen megtérült majd. A bevételből meg családtámogatás, nyugdíjemelés és adócsökkentés lesz.

Ilyen egy dilettáns politikus, és ilyen egy álhírterjesztő TV, jelen esetben az ATV-ről és Szabó Tímeáról volt szó.

‼️ A Kisfaludy-programról:

Új szakaszába lép a Kisfaludy Program
Magyarország kormánya arról döntött, hogy további 150 milliárd forintot biztosít turisztikai fejlesztésekre, a magyarországi szálláshelyek teljeskörű megújítását célzó program utolsó szakaszának megvalósítására - jelentette be Alsópáhokon Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A rendelkezésre bocsátott forrásból még ebben a hónapban 5 milliárd forintos keretösszeggel pályázatot írnak ki a balatoni kempingek fejlesztésére.

Még ezen a héten 85 milliárd forint összegű támogatást ad az ügynökség a 100 szoba feletti szállodák építésére és felújítására a vidéki Magyarország területén, 35 szálloda építése és fejlesztése eredményeként 1500 új szoba jön létre és 4200 megszépült szoba áll majd a vendégek rendelkezésére. Emellett 4 vidéki ötcsillagos szálloda megújítását is támogatják. A 85 milliárd forint forrás mellé a vállalkozók további 85 milliárd forintot biztosítanak, így 170 milliárd forinttal járul hozzá mindez a hazai turizmus fejlesztéséhez, és összesen 1500 új és 4200 megszépült szoba áll majd a vendégek rendelkezésére – emelte ki Guller Zoltán.

Mindezen felül a vidéki Magyarország összes, legfeljebb 8 szobás szálláshelyének tulajdonosai részt vehetnek egy 60 milliárd forint keretösszegű támogatási programban. Ennek célja, hogy 28 000 szálláshely összesen 55 000 szobájának mindegyike szobánként 1 millió forint támogatást kapjon még ebben az évben, annak érdekében, hogy ezzel is támogassák a magyar kisvállalkozókat a válságból való kilábalásban.

A pályázati felhívás tervezete megjelent, a pályázatokat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban regisztrált szálláshelyek a szoftverbe való belépéskor megtalálják, itt tölthetik ki és küldhetik be a pályázati űrlapot. A forrást még ezen a nyáron folyósítják, december 31-ig kell szobánként 1 millió forintos szálláshely-fejlesztésre felhasználni.

Guller Zoltán a részletekről szólva elmondta: annak érdekében, hogy mindenki pályázhasson, az MTÜ a lehetőséget egészen július 15-ig fenntartja, tájékoztató körutakat szervez és telefonos ügyfélszolgálatot is biztosít. Azok a magánszálláshely-tulajdonosok is pályázhatnak, akik eddig még nem regisztráltak az adatszolgáltató szoftverbe, de most belépnek.

A Kisfaludy Programot Magyarország Kormánya 2017-ben indította útjára, a konstrukciónak köszönhetően eddig 750 panzió kapott támogatást, amelynek segítségével 1000 szoba épül és 4700 szoba újul meg. Ezek közül 510 panziót, már idén nyáron birtokba vehetnek a vendégek. Második lépésként 74, 100 szoba alatti vidéki szálloda építésére és felújítására ítéltek meg több 10 milliárd forintnyi támogatást. A fejlesztések itt sem álltak le, valamennyi esetben zajlik a munka, amelynek eredményeképpen 1500 új szoba és több, mint 400 felújított szoba készül majd el.
https://mtu.gov.hu/cikkek/uj-szakaszaba-lep-a-kisfaludy-program-1645

Forrás: http://www.atv.hu/videok/video-20200605-a-nap-hire-simon-andrassal-2020-06-05
https://szamokadatok.hu/Post/913/Hadhazynak_problemat_okoz_ha_a_kormany_a_turizmust_fejleszti

Címkék: Fejlődés 

Kapcsolódó