Mészáros Lőrinc alig nyert közbeszerzést a 2011-2019-es időszakban

Mészáros Lőrinc alig nyert közbeszerzést a 2011-2019-es időszakban

2011-19-es időszakban összesen 21613,7 milliárd forint értékű közbeszerzés valósult meg, ebből 11719,6 milliárd forintot tett ki építési közbeszerzés, amely az összes érték 54,2%-a.

A 9 év alatt mindösszesen 795,6 milliárd forint értékű építési közbeszerzést teljesítettek Mészáros Lőrinc építőipari cégei (Mészáros és Mészáros Kft., R-Kord Kft.). Ezt az összeget a HVG számolta ki, tehát biztosak vagyunk benne, hogy egy forintot sem hagytak figyelmen kívül, ugyanis cikkük alapfelütése: kormányellenes propaganda.

Ez az összes építési közbeszerzés mindössze 6,8%-a. Csak ennyi? Wow.

Mészáros úr cégei természetesen nem értenek minden feladathoz, így konzorciumok tagjaként indultak a legtöbb eljáráson, valamint alvállalkozókkal is dolgoztattak. A fenti összeg a fent megjelölt cégekre eső részt takarja (alvállalkozókkal együtt). Feltesszük, hogy még a HVG-nek is kevésnek tűnt a 800 milliárd, mert Szíjj László Duna Aszfalt nevű cégét is belevették a számításba, ami így 2100 milliárd forintot jelent. Ennyi erővel az Altus Zrt-t is számításba vehették volna, hogy a nagyotmondó versenyen jobban szerepeljenek.

Az építés nem babra megy, nem végezheti bárki - csak komoly szakértelemmel, garanciával, stabil háttérrel elképzelhető a feladat végrehajtása. Nem mindegy, hogy egy cég hidakat, utakat épít vagy pedig WC-papírt szállít kórházaknak közbeszerzési szerződés keretein belül.

A cégek már közzétették a 2019-es éves beszámolójukat. Nézzük őket sorra!

Mészáros és Mészáros Kft-t 2001. június 1-én alapították, azaz közel 20 éves tapasztalattal rendelkezik. 2019-ben 98 fő alkalmazottal dolgoztak, 87,3 milliárdos árbevétel mellett 0,7 milliárd forint bruttó bért fizettek ki. 15,9 milliárdért szereztek be árut, építőanyagokat, valamint 56,2 milliárd forintért vettek igénybe szolgáltatásokat más cégektől.

Az R-Kord Kft-t 1997. január 7-én alapították, több mint 23 éves tapasztalattal rendelkezik. 2019-ben 207 fő alkalmazottal dolgoztak, 35 milliárd árbevétel mellett 1,4 milliárd bruttó bért fizettek ki. 7,3 milliárdért szereztek be árut, építőanyagokat, valamint 20,6 milliárd forintért vettek igénybe szolgáltatásokat más cégektől.

A lazán kapcsolódó Duna Aszfalt Kft-t 1996. december 18-án alapították, közel 24 éves tapasztalattal rendelkezik. 2019-ben 518 fő alkalmazottal dolgoztak, 157,7 milliárd árbevétel mellett 2,9 milliárd bruttó bért fizettek ki. 42,4 milliárdért szereztek be árut, építőanyagokat, valamint 66,8 milliárd forintért vettek igénybe szolgáltatásokat más cégektől.

A cégek saját alkalmazotti létszáma, és az igénybe vett szolgáltatások, azaz alvállalkozói díjak nagysága arra enged következtetni, hogy ezek a cégek sokezer magyarnak adtak és adnak munkát.

Különben meg kit érdekel, hogy kinek a cége! Mindenképpen egy gazdag emberé. Esetünkben biztos, hogy nem egy luxusnyomorban tengődő libsié, hanem egy rendes magyaré. Biztosak lehetünk benne, hogy a profit nem külföldre megy, valamint abban is, hogy az alvállalkozók magyar cégek. A szakértelem itthon marad, a közpénz értelmes dolgokra kerül elköltésre: fejlődésre, magyar családok megélhetésére.

Baj, hogy sok 10 milliárdos nyereséget könyvelnek el ezek a cégek? Ez természetes. Meg az is, hogy ebből tovább terjeszkednek? Ez is természetes. Mészáros Lőrinc úr mellesleg 1270 millió forintot adományozott a koronavírus elleni küzdelemre.

A baloldalnak pedig szokatlan lehet, zavarhatja őket, és azért utálkozhatnak, hogy a nemzeti oldal is érvényesülhet, erősödhet a sok évtizedes globalista kifosztás után az impexek korától kezdve (feltételes mód, mert nem tudjuk biztosan).

A csak fikázásra képes „troll-szindrómás” balliberális fakenews gyártók pedig először zizzenjenek ki a monitor mögül, menjenek falat rakni és betonozni, építőgépeket kezelni, szakszerűen vezetni a munkafolyamatokat, vagy „csak” próbálják meg mérnöki precizitással megtervezni ezeket a szerkezeteket, épületeket. Első lecke nekik: cserélj ki egy villanykörtét!

Közbeszerzési statisztikák:
https://kozbeszerzes.hu/data/filer_public/b7/6a/b76ad9b4-f131-4e58-baf2-9d496e1cd2e9/kh_gyorsjelentes_2019_a4_fin.pdf
https://kozbeszerzes.hu/cikkek/kozbeszerzesi-hatosag-elnokenek-tajekoztatoja-kozbeszerzesek-2018-evi-alakulasarol
https://www.kozbeszerzes.hu/cikkek/kozbeszerzesi-hatosag-elnokenek-tajekoztatoja-kozbeszerzesek-2017-evi-alakulasarol
https://kozbeszerzes.hu/cikkek/kozbeszerzesek-alakulasa-2015-evben
https://kozbeszerzes.hu/cikkek/kozbeszerzesi-hatosag-alelnokenek-tajekoztatoja-kozbeszerzesek-es-jogorvoslatok-2014-evi-alakulasarol
https://kozbeszerzes.hu/cikkek/kozbeszerzesek-alakulasa-2013-evben-ii-fejezet
https://kozbeszerzes.hu/cikkek/kozbeszerzesi-hatosag-alelnokenek-tajekoztatoja-kozbeszerzesek-2012-evi-alakulasarol
https://kozbeszerzes.hu/cikkek/tajekoztato-kozbeszerzesek-2011-evi-alakulasarol

Forrás:
https://hvg.hu/gazdasag/20191206_meszaros_szijj_kozbeszerzes_epitoipar
https://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap
https://szamokadatok.hu/Post/363/Mit_is_epit_Meszaros_ur_9_milliardert
https://szamokadatok.hu/Post/1174/Kozbeszerzesek_racionalizalasa
https://szamokadatok.hu/Post/857/Meszaros_Lorinc_ismertte_valt_adomanyai_1270_millio_forint

Címkék: Gazdaság  Média  Megélhetés 

Kapcsolódó