Karácsony Gergely bejelentette a Lánchíd felújításának elhalasztását, holott a pénz megvan

ha még nem lopták el

Karácsony Gergely bejelentette a Lánchíd felújításának elhalasztását, holott a pénz megvan

Videó! https://youtu.be/G3L59H66zGk

Karácsonynak cselekednie kellene, de ő, 5 helyettese és 44 tanácsadója csak a Facebookozáshoz értenek, érdemi munka helyett Budapesten a haverok pozícióhoz és adómilliárdokhoz juttatása folyik.

Tarlós István szerint a helyzet annyira kritikus, hogy a Lánchíd felújítása nem tűr további halasztást. A volt főpolgármester azzal szemben is értetlenül áll, hogy a pandémiára hivatkozva nem álltak neki a felújításnak, aki pedig azt állítja, hogy nincs meg rá a fedezet, az vagy nem tud számolni, vagy nem ismeri a főváros pénzügyeit. Tarlós István volt főpolgármester az ATV műsorában ismertette, a Lánchídra 2018 óta engedélyezett kivitelezési tervek vannak. Mint elárulta, a híd felülvizsgálata is gyakori volt az ő főpolgármesteri idejében, a vége felé már hetente zajlottak ezek.

Egy, a múlt év végén készült szakvéleményt ismertetve közölte: az anyag súlyos megállapításokat tartalmazott, többek között, hogy az acélszerkezet hatékonysága csökkent, a láncok nem látják el a funkcióikat, és a csuklók sem működnek rendesen.
A betonban rengeteg a kloridion, ettől korrodálódnak a vasszerkezetek. Sőt, a szélső pályafelfüggesztésnél 80 százalékos rongálódást fedeztek fel az alpinisták

Tavaly ősszel már arról volt szó, hogy 6 hónapon belül meg kell kezdeni a felújítást, ugyanis ennek halogatása csak még inkább megdrágítja a munkálatokat, ugyanakkor Tarlós István szerint félő,
hamarosan bekövetkezhet az a pillanat, hogy nem is lehet felújítani a Lánchidat, így megszűnhet a műemlék.

Az egykori főpolgármester nem érti, hogy az említett 6 hónap alatt, amelyből 5 és fél eltelt, miért nem írták ki a hídra a tendert. Megjegyezte,
hivatala 23,3 milliárd forintot hagyott erre a célra a főváros kasszájában.

Azzal szemben is értetlenül áll, hogy a pandémiára hivatkozva nem álltak neki a felújításnak, aki pedig azt állítja, hogy nincs meg rá a fedezet, az vagy nem tud számolni, vagy nem ismeri a főváros pénzügyeit – fűzte hozzá.

Interjú Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral.

Mi lesz a beruházás sorsa? Veszélyes a hídon való közlekedés?

– A Lánchíd nemzeti kincs és egy fontos átkelőpont a város közepén. Gazdája a fővárosi önkormányzat. Ő kezeli a hidat, neki kell felújítania, garantálnia biztonságát. Nem tudjuk, mi történik a felújítás kapcsán, a budapestiekhez hasonlóan csak kérdéseink vannak, de a Városháza nem ad információt. Mi ettől függetlenül készek vagyunk hatmilliárd forinttal támogatni a hídfelújítást, ezt kérte Tarlós István, ezt tartjuk Karácsony Gergelynek is. A budapestiek a főpolgármestert bízták meg történelmi hidunk felújításával, megóvásával, neki kell cselekednie.

– Ön mégis levélben fordult hozzá. Miért?

– A társfinanszírozó kormány nevében tájékoztatást kértem tisztelettel a főpolgármester úrtól. Ellentmondásos helyzet alakult ki. Fél éve ő maga mondta el a budapesti közgyűlésben, számos interjúban és a közösségi médiában, hogy a Lánchíd nagyon rossz állapotban van, azonnal fel kell újítani. Nekünk személyesen ő adott át egy nagyon komoly mérnöki szakvéleményt, állításai alátámasztására. A Karácsony-féle szakvélemény meggyőző volt. Határozott megállapításai: a híd felújítása nem halasztható, a halasztás drasztikusan drágítaná a munkát, az acélszerkezet teherbírása kimerül. Annál nagyobb meglepetéssel láttuk egy újabb főpolgármesteri Facebook-bejegyzésben, hogy a Városháza indoklás nélkül, bizonytalan időre elhalasztja a hídfelújítást.

– Kapott választ, tájékoztatást?

– Egy hete nem kapunk válaszokat a kérdé­seinkre. A hét elején felhívtam a főpolgármestert, mondtam, hogy szeretnénk segíteni a megoldást, üljünk le, egyeztessünk. Ezzel egyetértett, de még nem tudott időt szakítani a találkozóra. Várunk türelemmel, bár a Városháza saját szakvéleménye azt is leszögezte, hogy minden nappal csak drágul a munka, minden nap késlekedés súlyos pénzébe kerül a budapestieknek. Legkésőbb június 9-én, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában létrejön a párbeszéd, mi állunk rendelkezésre továbbra is. Rajtam nem múlik, nekem a Lánchíd személyes ügy – ha nem épült volna föl, nem beszélgethetnék önnel.

– A Városháza szerint a járvány és a kormány miatt nincs pénzük a felújításra. Ön hogy látja, mi az igazság?

– Tarlós István úgy adta át a munkát, hogy minden kiviteli terv és építési engedély megvolt a beruházáshoz. Az anyagi fedezetet is biztosította. A fővárosi költségvetésben elkülönített 17,3 milliárd forintot erre a célra és kért hatmilliárd forintnyi támogatást a kormánytól. Az előző főpolgármester megindította a közbeszerzési eljárást is, és szeptemberben be is érkeztek az ajánlatok, amelyek túl magasak voltak. Tarlós István világossá tette, hogy nem fogadja el a túlárazott ajánlatokat, és rendkívüli árfelülvizsgálatot fog elrendelni. Ekkor viszont a budapestiek demokratikus döntése következtében a város irányítását – így a lánchidas munkát is – átvette Karácsony Gergely. Ezután a tervezett árfelülvizsgálat elmaradt, a kiírt közbeszerzésen nem tartottak nyílt licitet, tárgyalást az ajánlattevőkkel, nem módosították a műszaki tartalmat – ez mind csökkentette volna az árakat. Végül a közbeszerzést eredménytelenül lezárták, újat nem írtak ki. Ez azért is kár, mert ha elindult volna az eljárás, akkor a járvány miatt olcsóbban lehetett volna végrehajtani a beruházást, hiszen a gazdaság visszaesése miatt biztosan kedvezőbb ajánlatok érkeztek volna a cégektől, amelyeknek ilyenkor kevesebb munkájuk van.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/karacsonynak-cselekednie-kellene-8179616/
https://www.origo.hu/itthon/20200529-tarlosaki-szerint-nincs-fedezet-a-lanchid-felujitasra-az-nem-tud-szamolni.html

Címkék: Baloldali rombolás  Budapest 

Kapcsolódó