155 000 bajba jutott devizahitelest mentett meg Magyarország Kormánya

155 000 bajba jutott devizahitelest mentett meg Magyarország Kormánya

‼️ A balliberális hazugságokkal szemben az embereket az MSZP-SZDSZ páros hajszolta bele a devizahitelekbe (többek között a kedvezményes forinthitelek eltörlésével) és a Fidesz-Kormány mentette meg.

‼️ 155 000 bajba jutott devizahitelest mentett meg Magyarország Kormánya!

Teljesítette a kitűzött célokat, megszűnhet a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.

A 2011-ben létrehozott Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) a kormány szándékának megfelelően jelentős segítséget nyújtott a szociálisan legrászorultabb hiteladósoknak, ők az elmúlt évben kedvezményes feltételekkel vissza is vásárolhatták korábbi otthonukat. A kitűzött célok teljesülésével a május 26-án benyújtott törvénytervezet javaslatot tesz a NET-törvény hatályon kívül helyezésére. A Nemzeti Eszközkezelő Program segítségével összesen mintegy 155 ezer ember menekült meg úgy a többmilliós hiteltartozásától, hogy továbbra is az otthonában maradhatott. Az elmúlt évek hatékony gazdaságvédelmi intézkedéseinek köszönhetően a bérlők többségének helyzete stabilizálódott, így az érintettek 2019-ben lehetőséget kaptak arra, hogy újból tulajdonosaivá váljanak korábbi otthonuknak.

A kormány által kitűzött cél, miszerint lehetőleg minden család saját otthonban élhessen, a Nemzeti Eszközkezelő Program keretében sikeresen teljesült.
Tízből kilenc, korábban bajba jutott devizahiteles ugyanis visszavásárolta otthonát, így a nemzetközileg is egyedülálló intézkedés közel 28 ezer család lakhatására vonatkozóan biztosított megnyugtató és végleges megoldást.

A visszavásárolt ingatlanok következtében a NET Zrt. ingatlanportfoliója jelentősen csökkent, feladata átalakult, ezért a hatékony állami vagyongazdálkodás szempontjait figyelembe véve időszerűvé vált a társaság működésének felülvizsgálata. Ennek eredményeként a benyújtott törvénytervezet javasolja a NET-törvény hatályon kívül helyezését, ezáltal a NET Zrt. megszűnését.

A társaság megmaradt feladatait – mint például a részletvétel és a fennmaradó. mintegy 4600 bérleti szerződés kezelése - a jövőben a tervek szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. látná el.

2010 előtt a balliberális kormány cserbenhagyta az embereket, megszüntette az első Orbán-kormány otthonteremtési programját, elvette az otthonteremtési kedvezményeket, segítség nélkül hagyta az otthonteremtőket, és kockázatos devizahitelbe hajszolta őket, emiatt vesztették el sokan a lakhatásukat biztosító otthonukat.

2010 után a Fidesz-KDNP kormány a bajba jutottak megsegítése érdekében számos intézkedést hozott.
Forintosítással lezárta a balliberális kormány által elszabadított devizahitelezés korszakát, bevezette az árfolyamgátat, lehetővé tette a végtörlesztést és megtörtént a banki elszámoltatás. Az intézkedésekkel összesen több mint egymillió család otthonát sikerült megmenteni. A segítségek egyike volt a Nemzeti Eszközkezelő Program, amelynek köszönhetően a kormány összességében közel 38 ezer otthont tudott megvédeni.

A családok támogatása itt nem áll meg: Visszajön az ötszázalékos lakásáfa – a barnaövezeteket élesztik fel vele

A bejelentés várhatóan új lendületet ad a lakásépítéseknek és egyben a városfejlesztések irányát is pozitívan befolyásolhatja.

Az idén januártól újra 27 százalékos áfa az újépítésű lakásokon barnaövezeti fejlesztések esetében ismét 5 százalék lesz – jelentette be Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón. Az alacsonyabb lakásáfa új lakások értékesítésére, illetve bérbeadására lesz érvényes a korábban iparterületként működő, mára azonban használaton kívüli területeken.

Számos ilyen barnamezős beruházás épült meg az elmúlt években-évtizedekben: csak Budapesten példaként említhető a Market Építő Zrt, kivitelezésében megvalósuló BudaPart, de korábban például a MOM Park és a Pólus Center is így készült el.

Budapesten a régi iparterületek mellett a használaton kívüli vasúti infrastruktúra is jelentős arányban képviselteti magát a barnamezős területek jegyzékében. Más városokban ezzel együtt gyakran jellemzőek mára használaton kívül került laktanyák is a rozsdaövezetek között: jelenleg is zajlik egy fejlesztés Nyíregyházán a Ke-Víz 21 Zrt. kivitelezésével egy ilyen helyszín újjáélesztésére. Számos más településen is beszámoltunk barnamezős projektekről.

Az ágazat által megfogalmazott igényre adott válasz
A bejelentett törvénymódosításnak egyrész beruházás és így gazdaságélénkítő hatása is várható. Így az intézkedés a koronavírus által okozott nehézségekre adott válaszként is értelmezhető, de az ágazati szereplők - az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) vezetésével - már korábban is jelezték, hogy a magyar lakásállomány elöregedése miatt, illetve a lakáspiac nagy felvevőképessége miatt érdemes volna meghosszabbítani a korábbi kedvezményes 5 százalékos áfát.

Most ez úgy valósul meg, hogy jelentős hatással lesz a városok fejlődésének irányára is – várhatóan több jelenleg városépítészeti szempontból sebként értelmezhető terület is újjáéled.

Forrás:
ORIGO
Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20200527-nemzeti-eszkozkezelo-megszunes.html
Magyar Építők https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2020/04/visszajon-az-otszazalekos-lakasafa-a-rozsdaovezeteket-elesztik-fel-vele

Címkék: Megélhetés 

Kapcsolódó