A Momentumos hazugságok elapadhatatlanok az EU-s pénzek kapcsán

A Momentumos hazugságok elapadhatatlanok az EU-s pénzek kapcsán

Korábban már (1) és (2) hivatkozásokban hivatalos forrásokra támaszkodva cáfoltuk Cseh „botmixeres” Katalin és Donáth „perverzlánya” Anna hazugságait. Most újra a régi mantrát tolják.

A (3) forrás egészen világosan, ékes magyar nyelven elmondja ugyanazt újra, a lehető leghitelesebb oldalon - az Európai Bizottság oldalán -, amit (1) és (2) is. Nincs plusz pénz.

Szövegszinten idézzük az EU-s forrást, és ahol kell magyarázatot adunk rá:
- „Az EU költségvetésének méretét a tagállamok előre meghatározták, így abból „pluszpénz” nem folyósítható.”

Ezt már a Magyar Kormány 1000x elmondta. Azt hittük, hogy még a Momentumosok is megértették. De tévedtünk.

- „Ugyanakkor az EU hétéves költségvetése utolsó, 3 milliárd eurós tartalékát a tagországok egészségügyi rendszereinek támogatására mozgósítja.”
Mi már allokáltuk a pénzeket, nem tudjuk a pénz felhasználni felszabadítani. Azt a pénzt, ami már nem létezik, mert fejlesztésekre fordítottuk (a 7 éves ciklus végén járunk, ez a normális) azt nem is lehet másra fordítani.

- „A beruházási kezdeményezés révén Magyarország összesen több mint 500 milliárd forintnyi többletlikviditáshoz jutott, és a közeljövőben kiírásra kerülő mintegy 1000 milliárd forintnyi új uniós pályázatot célzottan a koronavírus járvány elleni fellépésre összpontosíthatja.”

Mi és sokan mások már leírták, de a magyarázat a cikk szövegében később: „Magyarországnak nem most, hanem csak 2025-ben kell elszámolnia a korábban kapott EU-s fejlesztésekhez kapcsolódó előlegekkel és a később járó előlegekhez is hónapokkal korábban hozzájutott. Ezáltal Magyarország összesen több mint 500 milliárd forintnyi többletlikviditáshoz jutott a válság időszakában.”

Valamint: „A beruházási kezdeményezés keretében nyújtott kedvezményeknek köszönhetően Magyarország célzottan a koronavírus járvány elleni fellépésre összpontosíthatja a közeljövőben kiírásra kerülő mintegy 1000 milliárd forintnyi uniós támogatásra vonatkozó pályázatot. Olyan területekre is költhet EU-s forrásokból, amelyekre eddig nem költhetett”

Magyarul az EU-s források felhasználási köre bővül.

Amit a két "politikus" nagy zsének, dellának, gubának, dohánynak gondol (fiatalos szlengben megfogalmazva, hogy újmagyarul beszélő Momentumosok is értsék), az 100 milliárd Euro hitelkeret: „Összességében, az új eszköz akár 100 milliárd euró értékű hitelt nyújthat a tagállamoknak. Ennek háttere, hogy az EU ugyanennyi forrást von be a piacokról alacsony kamattal, amelyet az EU ’AAA’ (vagyis az elérhető legjobb) minősítése garantál.”

A hitel aztán valóban nem plusz pénz. Mivel a hitelnek van egy olyan tulajdonsága, hogy legalább akkora összeget kell visszaadni, mint amennyit felvettünk.
Meg különben is az 100 milliárd Euro az 500 millió fős EU-ra vonatkozik, csókolom. Mi 10 millióan vagyunk. Ez csak egy apró gondolatébresztő felvetés a végére.

Hazugság: https://www.facebook.com/…/682479245157012/3751951204876452/

Forrás:
1. https://szamokadatok.hu/Post/699/Koronavirus_es_EU_tamogatas
2. https://szamokadatok.hu/Post/710/Meg_hazudni_sem_tudjak_ugyanazt
3. https://ec.europa.eu/hungary/news/eu-myths/crii_hu

Címkék: Európai Unió  Momentum 

Kapcsolódó