Októberben már gyárthatják a magyar koronavírus-vakcinát

Beintünk a nemzetközi vakcinagyártó milliárdosoknak

Októberben már gyárthatják a magyar koronavírus-vakcinát

A vírus izolálásának befejezésével új szakaszba lépett a hazai gyártású koronavírus-vakcina fejlesztése.

A vírus izolálásának befejezésével új szakaszba lépett a hazai gyártású koronavírus-vakcina fejlesztése. Ha minden jól megy, akkor októberre megindulhat a vakcina kis szériás gyártása – tájékoztatott a Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával

megkezdődött az új koronavírus-vakcina fejlesztése.
Mint ismeretes a két intézmény a közelmúltban Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter jelenlétében írta alá a korszerű hazai oltóanyag-gyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködést. Az NNK és a Debreceni Egyetem is rendkívül gazdag tapasztalattal és tudományos háttérrel, valamint korszerű infrastruktúrával rendelkezik, amely lehetővé teszi ezt a jelentős orvostudományi kutatást.

Az Emmi háttérintézményében, az NNK-ban március közepén Európában az elsők között izolálták az új koronavírust,
és ma már a Covid-19-nek 30-40 különböző személyből származó izolált vírusával rendelkeznek, amely az alapot biztosítja a mostani közös vakcinafejlesztéshez.

A kutatás jelenlegi fázisában először kiválasztják azokat a különböző vírustörzseket, amelyeket fel kell használni a fejlesztés során, majd tesztelik azokat a sejtkultúrákat, amelyek a leginkább alkalmasak a vakcina kifejlesztéséhez. Hatékonyságvizsgálatokat végeznek és megkezdődhetnek az állatkísérletek.

Az ambiciózus tervek szerint már idén októberben elindulhat a vakcina kis szériás gyártása.

Forrás: Mindenszo.hu 888.hu
http://mindenszo.hu/beintunk-a-nemzetkozi-vakcinagyarto-milliardosoknak-oktoberben-mar-gyarthatjak-a-magyar-koronavirus-vakcinat/

Címkék: Hírek 

Kapcsolódó