Új Hungarikumok

Új Hungarikumok

🇭🇺 BŐVÜLT A HUNGARIKUMOK GYŰJTEMÉNYE ÉS A MAGYAR ÉRTÉKTÁR. Hungarikumok Gyűjteménye 👍👍👍

Új Hungarikumok:
- a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely,
- a klasszikus magyar szablyavívás,
- a szőregi rózsatő,
- a tiszavirág és tiszavirágzás.

A csütörtöki bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 75 érték, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 175-re emelkedett. Mindegyikre büszkék lehetünk!
Nyolc éve működik a magyarság kiemelkedő kincseit összegyűjtő mozgalom, amely célja, hogy nyitottá váljunk a fontos értékeink felismerésére, gondozására, megismertetésére - arra, hogy büszkék legyünk a saját kincseinkre. Tőlünk, állampolgároktól indul a kezdeményezés, amikor észrevesszük saját falunk-városunk fontos jellegzetes kulturális, természeti, építészeti, gasztronómiai és más értékeit, települési értéktárba gyűjtjük, büszkék vagyunk rá, ápoljuk-fejlesztjük, mert ezek nekünk ott helyben sokat jelentenek.

Vannak olyan értékeink, amelyek egy nagyobb térség, egy megye számára is fontosak, ezek a megyei értéktárakba kerülnek. A határainkon túli értékeket gyűjtik a külhoni értéktárak, a határainkon belüli nemzetiségek pedig részei a települési, megyei gyűjteményeknek.

A kiemelkedő nemzeti értékekre, a Nemzeti Értéktár tagjaira az egész magyarság büszke lehet, és közülük is azok, amelyekről a magyarság a külföldiek számára is megismerszik, azaz amelyekkel bemutathatjuk magunkat nemzetközi szinten is, a Hungarikumok Gyűjteményét alkotják.

Ez egy olyan mozgalom, amit más nemzeteknek is jó szívvel ajánlhatunk, ha figyelni akarnak értékeikre, de mindenesetre mi jó példával járunk elöl, és népszerűsítjük a saját kincseinket. Kihívás másoknak: lehet követni a magyar példát ebben is!

Szerte az országban folyik a gyűjtő, rendszerező, értékeket ápoló tevékenység, falvakban, megyékben, és országosan a Hungarikum Bizottságnál is. A Hungarikum Bizottság május 21-i döntésével újabb 4 javaslatról döntött kedvezően, és befogadta a hungarikumok közé:

"A Hungarikum Bizottság idei első ülésének döntése értelmében a jövőben a gyűjteményt gazdagítja a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, amely az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepe, a nemzeti összetartozás jelképe. A bizottság a mai döntésével a klasszikus magyar szablyavívás hagyományát, a magyar kardiskola alapját, mint kiemelkedő jelentőséggel bíró nemzeti értéket is a hungarikumok közé emelte.

A hungarikumok közé frissen bekerült, látványos rajzása révén közismert kérészünk, a tiszavirág védett természeti- és tájérték, nem csak hazánkban, de világviszonylatot tekintve is egyedülálló. A tárcavezető a szőregi rózsatőt méltatva elmondta, hogy fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzási periódusa és sziromlevelei színjátékának intenzitása miatt is egyedülálló minőséget képvisel, méltán ismert és elismert exportcikkünk."

További 7 értéket a Nemzeti Értéktár elemei közé vett fel a Bizottság: a hajdúnánási szalmafeldolgozást, mint tradicionális háziipari tevékenységet, az 1568-as vallásszabadság törvényt, a Tavaszi emlékhadjáratot, az újfehértói fürtös meggyet, a beregi keresztszemes hímzést, az aracsi templomromot és az aracsi követ, a kocsi kocsit, illetve a balatonfüredi Anna-bált.

A témáról és az új döntésről bővebben tájékozódni lehet:
http://www.hungarikum.hu/

Hungarikumok Gyűjteménye 👍👍👍
A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő valamint a tiszavirág és tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, emellett a Magyar Értéktár is nyolc tétellel bővült – mondta el Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén, csütörtökön, Budapesten.

A Hungarikum Bizottság idei első ülésének döntése értelmében a jövőben a gyűjteményt gazdagítja a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, amely az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepe, a nemzeti összetartozás jelképe. A bizottság a mai döntésével a klasszikus magyar szablyavívás hagyományát, a magyar kardiskola alapját, mint kiemelkedő jelentőséggel bíró nemzeti értéket is a hungarikumok közé emelte.

A hungarikumok közé frissen bekerült, látványos rajzása révén közismert kérészünk, a tiszavirág védett természeti- és tájérték, nem csak hazánkban, de világviszonylatot tekintve is egyedülálló. A tárcavezető a szőregi rózsatőt méltatva elmondta, hogy fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzási periódusa és sziromlevelei színjátékának intenzitása miatt is egyedülálló minőséget képvisel, méltán ismert és elismert exportcikkünk.

A bizottság a mai döntésével a Magyar Értéktárba vette a hajdúnánási szalmafeldolgozást, mint tradicionális háziipari tevékenységet, az 1568-as vallásszabadság törvényt, a Tavaszi emlékhadjáratot, az újfehértói fürtös meggyet, a beregi keresztszemes hímzést, az aracsi templomromot és az aracsi követ, a kocsi kocsit, illetve a balatonfüredi Anna-bált.

V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos az ülésen a Magyar Értéktár új elemeit méltatva elmondta, hogy a magyar járműkultúra egyik legjelentősebb felfedezése, a „kocsi kocsi”, egy olyan magyar eredetű megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt is a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát növelte. Az aracsi templomrom és az aracsi kő kapcsán kiemelte, hogy a XII. században épült templom romos állapotában is fenséges látvány, amely a bácskai magyarság jelképévé és nemzeti zarándokhelyévé vált. V. Németh Zsolt a füredi Anna-bált méltatva hangsúlyozta, hogy a minden évben az Anna naphoz legközelebbi szombaton megtartott Anna-bálok a 19. században az ország legelőkelőbb összejövetelei közé tartoztak, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai, közéleti szereplői is találkoztak és mai napig kultúrtörténeti jelentőségű esemény.

A csütörtöki bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 75 érték, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 175-re emelkedett.

Címkék: Nemzet 

Kapcsolódó