Fejlesztés helyett adósság: Példátlan mulasztás Egerben

Eger is a haveroké!

Fejlesztés helyett adósság: Példátlan mulasztás Egerben

129 608 215 forint: egészen pontosan ennyit kellett az egrieknek visszafizetniük

Mirkóczki Ádám nem érezte fontosnak, hogy elmondja az egrieknek: a városnak a déli iparterület beruházáshoz kapcsolódóan egészen pontosan 129 608 215 forintot kellett visszafizetnie az államkasszába, amit már meg is kellett tennie.

Mi történt eddig

Még februárban robbant ki a botrány, amikor kiderült: Mirkóczki Ádám nem nyújtotta be december 31-ig a déli iparterület-fejlesztéshez kapcsolódó határidő-módosítási kérelmet, ezért a már megkapott támogatásból közel 300 millió forintot vissza kell fizetnie a városnak az államkasszába.
https://www.egerhirek.hu/2020/02/28/mirkoczki-mulasztott-eger-fizethet/kozelet/arvai-jeno

Mirkóczki nem állt ki a nyilvánosság elé a botrány után, az Eger Hírek azonban megkereste a Miniszterelnökséget, hogy megtudják: ténylegesen mennyibe kerül majd az egrieknek a mulasztás. A Miniszterelnökség válaszából azonban kiderült, hogy Mirkóczki a kötelező tartalmú előrehaladási jelentést sem küldte el tavaly év végén, amiből kiderülhetne, hogy mennyi pénzt költöttek el a támogatásból. Mirkóczki egy hét hallgatás után bűnösöket keresett az önkormányzati hivatalban. (Akkor nagy elánnal elkezdték felkutatni a hivatali dolgozók között azt, akinek a nyakába varrható a felelősség, de azóta is nagy hallgatás van arról, megtalálták-e a “bűnösöket”.) A jobbikos polgármester ugyanakkor közölte azt is: méltányosságot kér a Miniszterelnökségtől, hogy az tekintsen el a visszatérítéstől.
https://www.egerhirek.hu/2020/03/05/mirkoczki-honapokig-nem-torodott-a-deli-iparterulet-projekttel/kozelet/makkai-zsanett

A Miniszterelnökség válaszolt, Mirkóczki ismét hallgatott

A polgármester legalább két hétig nem osztotta meg az egriekkel, hogy a méltányossági kérelmével nagyon mellélőtt. A Miniszterelnökség akkor szerkesztőségük kérdéseire közölte:

“Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény nem ismeri a méltánylást igénylő élethelyzet fogalmát az Önkormányzatok tekintetében, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 73. §-a is a Támogatási Szerződés megkötése tekintetében nevesíti csak a méltányolható okot a Kedvezményezett mulasztására hivatkozással. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a jogszabályi előírásoknak nem tett eleget, így méltányolható körülményeket sajnos nem tudunk figyelembe venni. Tekintettel arra, hogy méltányosság gyakorlására nincs lehetőség a városnak meg kell kezdenie az elszámolást.”

A Miniszterelnökség az elutasító döntést természetesen korábban Mirkóczkinak is elküldte. Hozzátették azt is: “eddig a Program keretében ilyenre még nem volt példa”.
https://www.egerhirek.hu/2020/04/16/ismet-jogszabalyba-utkozott-mirkoczki/kozelet/arvai-jeno

Mi történt a döntés óta?

Szerkesztőségünk ismételten megkereste a Miniszterelnökséget, hogy megtudjuk mi történt az áprilisi elutasító döntés óta. A következő választ kaptuk:

“Az ismételt elutasító döntésre tekintettel a szakmai és pénzügyi beszámoló a város részéről a szaktárca részére benyújtásra került. A beszámoló átvizsgálása során több szakmai és pénzügyi hiányosság került megállapításra, amelyek tisztázására további dokumentumokat kellett az Önkormányzatnak benyújtania. A csatolt dokumentumokból előzetesen megállapításra került, hogy a mulasztás miatt a 350 000 000 forint támogatásból 129 608 215 forintot kell majd visszafizetnie a városnak, amelyet az Önkormányzat május 7-én visszautalt a Miniszterelnökség számlájára. Az elszámolással kapcsolatosan a záró beszámoló felülvizsgálata folyamatban van.”

Tehát a mulasztás most már egészen biztosan több, mint 129 millió forintjába került ez egrieknek.

Forrás: https://www.egerhirek.hu/2020/05/19/129-608-215-forint-egeszen-pontosan-ennyit-kellett-az-egrieknek-visszafizetniuk/kozelet/arvai-jeno

Címkék: Jobbik  Önkormányzat 

Kapcsolódó