Gazdasági alapok megszilárdítása

A polgári kormányzás 10 éve – 1. rész

Gazdasági alapok megszilárdítása

Korábban hírt adtunk a Nézőpont Intézet tanulmányáról, amely a polgári kormányzás célkitűzéseiről és 10 év alatt elért eredményeiről számol be.

Egy sorozatot indítunk, ahol ezt a tanulmányt dolgozzuk fel. Sok tekintetben ismételni fogjuk önmagunkat, azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni az elért eredményeket és a normalitás irányába történő szemléletváltás jelentőségét.
A Nézőpont Intézet „szavajárását” használjuk mankóként, míg a részletek megértéséhez hivatkozásokat adunk sorszámmal jelölve.

A gazdasági programpontok közül a legfontosabb a munkahelyek teremtésére vonatkozó javaslat volt. Az unortodox gazdaságpolitika (1) alapja a segélyalapú politikáról a munkaalapú gazdaságra való áttérésben keresendő.

A foglalkoztatottak száma a 2010-es 3,7 millióról 2019-re 4,5 millióra nőtt (2). Bár ez a növekmény elmarad a szimbolikus egymilliós céltól, a rendszerváltás óta soha senki nem tűzött ki ilyen ambiciózus vállalást, és nem teremtett ennyi munkahelyet Magyarországon.

Sikerült egy olyan munkaalapú gazdaságot létrehozni, amely csökkentette az állami kiadásokat (3), növelte az adóalapot (4) adócsökkentéssel párhuzamosan, és élénkítette a gazdaságot. Valamennyi további megvalósuló program a munkaalapú gazdaság sikeres működéséhez járult hozzá.

A 2011-ben kezdődő közfoglalkoztatási rendszer (5) nemcsak a munkaerőpiacra való visszatérést támogatta, de a járási programok a hátrányos helyzetű települések értékteremtő programjainak mezőgazdasági és ipari tevékenységeinek szolgáltak keretül (6).

Ha logikusan végig gondoljuk, akkor örülhetünk, hogy magas foglalkoztatottság, munkaalapú társadalom, növekvő és strukturálisan válságállóbb gazdasággal felvértezve kell szembenéznünk a koronavírus által okozott nehézségekkel.

Részletek:
1. https://szamokadatok.hu/Post/326/Fidesz_valoban_neoliberalis_gazdasagpolitikat_folytat

2.
https://szamokadatok.hu/Post/443/Foglalkoztatottak_szama

3. https://szamokadatok.hu/Post/532/Egy_ujabb_baloldali_szakertoi_abrat_kaptunk_egyik_kedves_olvasonktol_erre_reagalunk_most

4. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse006j.html

5. https://szamokadatok.hu/Post/168/Bunozes_vagy_munka_Valassz

6. https://szamokadatok.hu/Post/978/GDP-novekedes_regionkent_reszletesebben

Forrás:
https://nezopontintezet.hu/wp-content/uploads/2020/05/A-polgári-kormányzás-tíz-éve.pdf
https://szamokadatok.hu/Post/1023/A_valasztasi_igeretek_95-a_mar_teljesult

Címkék: Fejlődés  Gazdaság  Megélhetés 

Kapcsolódó